,

Ποιος σου είπε ότι όλα επιτρέπονται στον έρωτα;

Έρωτας ανίκητος στη μάχη, έρωτας ανίκητος στον πόλεμο. Έρωτας που ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Έρωτας που πονάει, που πολλοί στο όνομά του θυσιάζουν και την ψυχή τους. Μπορούν να επιτρέψουν και να δικαιολογήσουν τα πιο άνομα ένστικτά τους, τα πιο παράλογα πάθη τους. Θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν κι ό,τι πιστεύουν, για να κατακτήσουν ένα πρόσωπο, ένα αγαθό, μια φαντασίωση, μια εξάρτηση, μια ανάμνηση… Κάτι που ποθούν και νομίζουν ότι εκεί θα βρουν ανταπόκριση και παρηγοριά. Μα πλανώνται πλάνην οικτράν. Μια πλάνη τους περιμένει μόνο, γιατί δεν ξέρουν τι πάει να πει έρωτας, γιατί δεν ξέρουν τι σημαίνει αγάπη.

Μα ποιος μας είπε λοιπόν ότι όλα επιτρέπονται στον έρωτα; Για όνομα του Θεού, του ανύπαρκτου Θεού που φωλιάζει στις καρδιές μας. Αν θέλει να πιστεύει κάποιος σε Εκείνον, στην αγάπη Του, πρέπει και να το δείχνει. Μα η αγάπη του ανθρώπου κρύβεται καλά και φανερώνεται μπροστά μόνο το μίσος και ο εγωισμός του. Κρύβει καλά την άδολη αγάπη του. Κι ό,τι εύκολα δεν του παραδίνεται, βρίσκει δικούς τους τρόπους για να κερδίσει αυτό που θέλει. Αυτό που απαιτεί η φύση του. Μια πλάνη που κυριαρχεί μια ζωή, μια φράση που βουίζει στο μυαλό μου «στον έρωτα και στο πόλεμο όλα επιτρέπονται». Όχι! Ποτέ δεν θα αποδεχτώ κάτι τέτοιο. Ποιος σου είπε κόσμε ότι όλα επιτρέπονται στον έρωτα; Ποιος σου έμαθε να αγαπάς; Λάθος αγαπάς, γι’ αυτό ξαναμέτρησε από την αρχή τις σκέψεις σου, τις πεποιθήσεις σου. Βάλτες κάτω και αναλογίσου. Πώς συγκρίνεις τον πόλεμο με τον έρωτα;

Στον πόλεμο λαβώνονται καρδιές, στον έρωτα προχωράς αν απορριφθείς, γιατί έτσι είναι η ζωή. Στον πόλεμο τελειώνεις εσύ ή σκοτώνεις τον εχθρό. Στον έρωτα αγαπάς και μαθαίνεις να αποχωρείς αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή αν δεν ταιριάζεις. Στον έρωτα υποχωρείς και θες να είναι καλά το αγαπημένο σου πρόσωπο κι ας είναι μακριά σου. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε κάποιον δίπλα μας χωρίς τη θέλησή του. Γιατί δεν ξέρουμε όλοι να αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο. Στον πόλεμο, δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης. Είναι παράλογος και απαιτητικός. Είναι αλαζονικός, έτσι ακριβώς όπως έχουμε καταντήσει και τον έρωτα. Γι΄αυτό πολλές φορές τον μπερδεύουμε και νομίζουμε ότι του μοιάζει.

Σε πολλά πράγματα έχουμε μπερδευτεί και νομίζουμε ότι βαδίζουν παράλληλα πόλεμος και έρωτας. Μα η πραγματικότητα είναι πως μόνο παραλληλισμούς μπορούμε να κάνουμε με αυτές τις δύο αντίθετες έννοιες. Πόλεμος, μια κατάσταση τραγική, μια σύγκρουση παράλογη, ενώ έρωτας, ιδεώδες, κάτι που επουλώνει τα πιο βαθιά σημάδια μας, όταν μέσα μας βέβαια, το έχουμε καλλιεργήσει αυτό το συναίσθημα…

Joanna Sou

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading