,

Όσοι σε αμφισβήτησαν, σ’ έκαναν καλύτερο

Ο Einstein συνήθιζε να ευχαριστεί τους ανθρώπους που του είπαν «όχι», επειδή τον έκαναν να προσπαθήσει μόνος του να αποκτήσει αυτό που θέλει. Τι χρωστάς σε αυτούς που σε αγαπούν; Ευχάριστες στιγμές, ένα ποτήρι κρασί σε μία έξοδο, χαμόγελα και όμορφα λόγια. Και αν αυτά γεμίζουν με πεταλούδες το στομάχι σου, αν σου δίνουν χαρά και αγαλλίαση, δε σε εξελίσσουν. Σε καθησυχάζουν, σε αφήνουν να μένεις στο «επαρκές» του εαυτού σου, να εθίζουν στο να σου αρέσεις και να μένεις σε αυτό. Και αυτό μπορεί να είναι ωραίο επειδή δε σε «τραυματίζει» συναισθηματικά, αλλά δε σε ωθεί να σπάσεις τα δεσμά σου, να βγεις από τη στενή σου αντίληψη και να γίνεις κάτι καλύτερο.

Όσοι σε αμφισβήτησαν, εκείνοι σε έκαναν να θέλεις να σε ανακαλύψεις περισσότερο. Να θυμώσεις με τα αρνητικά που είδαν σε εσένα και να καταβάλλεις μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να τα επιδιορθώσεις. Σε βοήθησαν να δεις τις τρωτές σου πτυχές, να αλλάξεις τη νοοτροπία σου και να βάλεις μπροστά σου το πείσμα και το νεύρο. Όσοι σε αγαπούν, σου χαρίζουν όμορφες στιγμές. Όσοι σε αμφισβητούν, σε κάνουν να αναφωνείς «θα παλέψω και θα σας αλλάξω γνώμη». Είναι εκείνοι που έστω και άθελά τους, ακόμα και αν προσπαθούν από κακία να σε επηρεάσουν με τα βιτριολικά τους σχόλια, σε κάνουν να μεταμορφωθείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Θυμήσου πως στην Αργοναυτική Εκστρατεία, οι Αργοναύτες πέρασαν από εμπόδια, συνάντησαν τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Και όμως, ξεπέρασαν το εμπόδιο, γιατί ο στόχος τους ήταν να φτάσουν στην Κολχίδα για το χρυσόμαλλο δέρας. Και οι άνθρωποι που σε αμφισβητούν, είναι και αυτοί η Σκύλλα και η Χάρυβδη στο βιβλίο της δικής σου ιστορίας. Μπορεί αρχικά να είναι ένα εμπόδιο, να σε δυσκολεύουν και σε κάνουν να πιέζεσαι ψυχολογικά, αλλά μπορεί να γίνουν τελικά οι ευεργέτες σου. Διότι θα σε κάνουν να δεις πόσο δυνατός μπορείς να γίνεις, πόσα εμπόδια μπορείς να προσπεράσεις, από πόσες θάλασσες με Σκύλλα και Χάρυβδη μπορείς να διαβείς και να παραμείνεις απτόητος.

«Δε θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου αν ρίχνεις πέτρα σε κάθε σκύλο που γαβγίζει», έλεγε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Μην ακούς το πλήθος, διότι το πλήθος που υποδέχθηκε το Χριστό με βάγια ήταν και το ίδιο που φώναξε «άρον, άρον σταύρωσον Αυτόν». Και τα εμπόδια που μας έβαλαν άνθρωποι στη ζωή μας, ακόμα και αυτά ήταν μία ευλογία. Μας έκαναν να καταφέρουμε το ακατόρθωτο, να πιστέψουμε στο καλύτερο και να αγωνιστούμε για να φτάσουμε στο ψηλότερο σκαλί της διαδρομής. Όπως και να το ‘κάνεις, έχει μία γοητεία να αποδεικνύεις ότι μπορείς, σε εκείνους που σου έλεγαν το αντίθετο…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading