,

Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά

Μπορούμε να πάρουμε έτοιμο (ξαρμυρισμένο) μπακαλιάρο για ευκολία. Στην περίπτωση που  πάρουμε όχι ξαρμυρισμένο, τον ξαρμυρίζουμε ως εξής, τον πλένουμε ώστε να φύγει από πάνω του το χοντρό αλάτι που έχει απ’ έξω. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και τοποθετούμε σ’ αυτήν τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Κάθε τέσσερις ώρες και για περίπου μια ημέρα, αλλάζουμε το νερό και παρακολουθούμε τον μπακαλιάρο, δοκιμάζοντας λίγο από την ψίχα του, μέχρι να ξαρμυρίσει στο σημείο που θέλουμε. Προσέχουμε να μην χάσει εντελώς την γεύση του και χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον αλάτι. Τον αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα τρυπητό και κατόπιν τον αφήνουμε να στεγνώσει σε ένα απορροφητικό χαρτί.

 

Υλικά για μπακαλιάρο
ένα φύλλο (ή περισσότερα) μπακαλιάρος κομμένος σε κομμάτια ή έτοιμος ξαρμυρισμένος  ή  μπακαλιάρος  που  τον  ξαρμυρίζουμε  εμείς

Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

 

Υλικά για το χυλό (κουρκούτι)
αλεύρι 2 κούπες

σόδα 1 κουταλάκι  του  γλυκού

αλάτι (λίγο)

νερό παγωμένο

 

Υλικά  για  την  σκορδαλιά

ψίχα ψωμιού (όχι φρέσκου)
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (στουμπισμένο με λίγο αλάτι)  ή  ανάλογα με το αν θέλουμε βαριά ή πιο ελαφριά την σκορδαλιά μας, προσθέτουμε ή αφαιρούμε σκόρδο
αλάτι  – πιπέρι
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο – καλαμποκέλαιο (μείγμα)
ξύδι κατά βούληση

 

Παρασκευή του χυλού (κουρκούτι)
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με κρύο νερό και προσθέτουμε ένα κουταλάκι σόδα και λίγο αλάτι. Το νερό πρέπει να είναι τόσο, ώστε το μείγμα μας να γίνει ένας πηχτός χυλός (το λεγόμενο κουρκούτι).

Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και από τις δύο πλευρές στο κουρκούτι.

 

Παρασκευή  του  Μπακαλιάρου
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το καλαμποκέλαιο να κάψει και όταν κάψει καλά, προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά ώστε να γίνει η εξωτερική κρούστα του μπακαλιάρου, αλλά στην συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να ψηθεί το ψάρι και από μέσα. Δεν χρειάζεται έτσι κι αλλιώς πολλή ώρα τηγάνισμα. Μόλις πάρει χρώμα το ψάρι και από τις δύο μεριές, βγάζουμε τον  μπακαλιάρο σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι που έχει απορροφήσει. Ο μπακαλιάρος μας είναι έτοιμος.

 

Παρασκευή  της  σκορδαλιάς
Τρίβουμε την ψίχα του ψωμιού με τα χέρια ή στο blender. Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και το ξύδι. Αν τη θέλουμε αραιή, προσθέτουμε πολύ λίγο νερό (η σκορδαλιά που βλέπετε στη φωτογραφία, δεν έχει καθόλου νερό). Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους και η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη.

 

Της Χριστίνας Κέμου

https://xristinacook.wordpress.com/

Instagram : xristina.kemou

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading