,

Τα δυσκολότερα “όχι”, οδηγούν στα ωραιότερα “ναι”

Είναι τρία γράμματα που συχνά θέλουν τόλμη να ειπωθούν. Το “όχι” σε κάποιους βγαίνει εύκολα, χωρίς κανένα δισταγμό ή τύψεις. Σε άλλους, δύσκολα αρθρώνεται. Γιατί ένα “όχι” εμπεριέχει όλες τις ευκαιρίες που ενδεχομένως δραπετεύουν μαζί με το ξεστόμισμα της άρνησης αυτής. Προκαλεί μετέπειτα αναρωτήσεις με πολλά “αν”. Και πολλές φορές συνοδεύεται από ενοχές – για τις πόρτες που έκλεισες, για τους ανθρώπους που ίσως απογοήτευσες, για τα μονοπάτια που επέλεξες να μην ακολουθήσεις.


Το “όχι” όμως αρθρώνεται από την ψυχή. Γιατί για να φτάσεις να το εκφράσεις, σημαίνει ότι κάτι δεν σε ωθεί να πεις το “ναι” αμέσως. Αν η απάντηση σε οποιοδήποτε σου ερώτημα ήταν καταφατική, πολύ απλά δε θα το αναλογιζόσουν τόσο. Σκέψου μόνο πόσο εύκολα αντιδράς θετικά σε κάτι που σε χαροποιεί και αντιθέτως πόσο ζορίζεσαι όταν κάτι δεν σε γεμίζει σιγουριά.

Το ένστικτό μας είναι ο πιο δυνατός μας κριτής και συχνά γνωρίζει καλύτερα από εμάς τους ίδιους τι χρειαζόμαστε. Είναι αυτό το αίσθημα που σε προειδοποιεί για αυτό που έχεις μπροστά σου. Κι εκείνο που σε παρακινεί να τολμήσεις να πεις μια μικρή λέξη την οποία ίσως και να μετανιώσεις στιγμιαία ή να αναρωτηθείς αν έπραξες σωστά. Μα ο χρόνος θα σου δείξει πως κάτι καλύτερο σε περιμένει. Η διαίσθησή σου το ξέρει. Και εν τέλει θα δεις πως τα δυσκολότερα “όχι” που έχεις πει, ήταν απλά η αφορμή να συναντήσεις τα ωραιότερα “ναι” που θα ξεφωνίσεις χωρίς κανέναν ενδοιασμό.


Μαρία-Χριστίνα Δουλάμη

*https://mcswhispers.wordpress.com/

*Instagram: @words_or_whispers

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: