,

Έπρεπε να ήταν αλλιώς

Οι Γάλλοι το λένε «το πνεύμα της σκάλας» (l’esprit du escalier). Σημαίνει “η καθυστερημένη αντίδραση”. Είναι όλα αυτά που σε κατακλύζουν σαν χείμαρρος αφού έχει επέλθει ένα συμβάν. Γιατί όταν ήσουν μέσα σε εκείνη τη στιγμή, για κάποιο λόγο είχες παγώσει – ίσως λόγω συναισθηματικής φόρτισης το μυαλό να μην μπορούσε να ξεθολώσει για να  λειτουργήσει σωστά, να μιλήσεις όπως θα έπρεπε, να επιχειρηματολογήσεις λογικά. Μετέπειτα όμως, όταν τα σκέφτεσαι πάλι και περνάνε από το μυαλό σου σαν σκηνές μιας ταινίας όπου δεν ήσουν εσύ πρωταγωνιστής, έρχονται όλα και σε βομβαρδίζουν αλύπητα, γεμίζοντάς σε τύψεις για όσα δεν τόλμησες τότε να πεις. Και μια λέξη στριφογυρίζει αδιάληπτα στο μυαλό σου, αντηχώντας σαν σειρήνα: έπρεπε.


Έπρεπε να είχα πει αυτό. Έπρεπε να είχα κάνει το άλλο. Έπρεπε να μην ήμουν έτσι. Έπρεπε να είχα αντιδράσει αλλιώς. Έπρεπε να μη με ένοιαζε τόσο. Έπρεπε να ενδιαφέρεται περισσότερο. Έπρεπε να προσπαθούσε κι άλλο. Έπρεπε αυτό κι εκείνο. Όλο κάτι έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά ή και καθόλου. Μα, αλήθεια, τι σημασία έχει τώρα πια; Μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό; Αν ναι, τότε κάν’ το. Κι αν όχι, τότε απλά άσ’ το. Κοίτα τι έρχεται μπροστά και όχι τι άφησες πίσω. Δεν αξίζει. Γιατί αν άξιζε, θα ήταν τώρα εδώ.

Μαρία-Χριστίνα Δουλάμη


*https://mcswhispers.wordpress.com/

*Instagram: @words_or_whispers

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: