,

Η δεύτερη φορά που ερωτεύεσαι

Αυτός ο φτερωτός θεός που πετάει και τρυπάει με πύρινα βέλη τις καρδιές των ανθρώπων, δεν αποθαρρύνεται και δε βάζει ποτέ μυαλό. Πάλι έχει το νου του να σε πετύχει απροετοίμαστο και να σου τη φέρει. Την πρώτη φορά που ερωτεύεσαι, το μαγικό συναίσθημα αναμειγνύεται με την απειρία και την έκπληξη. Την απορία του πώς θα φερθείς, την αγωνία του να μην παρεξηγηθείς, τη λαχτάρα του να αφεθείς. Και, δυστυχώς, το μεγαλύτερο ράγισμα της καρδιάς, όταν αυτό που λαχταράς, δεν ευοδωθεί όπως ακριβώς επιθυμούσες. Γιατί η απειρία μεγαλώνει τον πόνο, δεν επιτρέπει στη λογική σκέψη να εισχωρήσει σε μία χαραμάδα του νου. Σε αναγκάζει να βλέπεις τα πάντα δραματικά, άσχημα, μαύρα. Η απειρία έχει και αυτή τη γλύκα της.


Ο έρωτας δε βιώνεται αν μπει σε κουτάκια, σε “πρέπει” και “μη”. Όταν δε γνωρίζεις, χάνεσαι σε μία μαρτυρική άβυσσο, η οποία όμως κρύβει και μέσα στο μυστήριό της μία αστείρευτη γοητεία. Ακόμα και το πλήγωμα αφήνει ένα αποτύπωμα που με τον καιρό μετατρέπεται σε μεγαλύτερη σοφία. Τη δεύτερη φορά που ερωτεύεσαι, δεν τη βιώνεις με αυτή την αίσθηση του “θα δώσω τα πάντα”. Δεν πορεύεσαι με τη λογική του Παπάζογλου “θα πάω και ας μου βγει και σε κακό”. Δε θέλεις τα φτερά σου να στραπατσαριστούν ξανά, τόσο κόπο έκανες για να ξαναπετάξεις – έστω και χαμηλότερα. Αλλά η μαγεία του έρωτα είναι να παραδίδεσαι αμαχητί, να αψηφείς τους κανόνες της λογικής. Και ακόμα και αν πικραθείς, γνωρίζεις πως το επόμενο συναισθηματικό στραπατσάρισμα δε θα σε διαλύσει τόσο καταλυτικά.

Τη δεύτερη φορά που ερωτεύεσαι, έχεις πάντα την αμφιβολία ότι το γυαλί μπορεί να ραγίσει, τα όνειρα να είναι απατηλά, οι ελπίδες φρούδες. Αλλά η μαγεία του έρωτα είναι εκπληκτική, θεωρώ πως ο ίδιος είναι μία επανάσταση και μία νίκη επί του θανάτου. Ο έρωτας δεν πείθεται από ενστάσεις τύπου “δε θέλω”, “πού να μπλέκω τώρα”. Θέλεις δε θέλεις, εκείνος θα βρει τη στιγμή να σε μπλέξει ξανά. Η δεύτερη φορά που ερωτεύεται κάποιος, δεν είναι τόσο ηλεκτρισμένη, ακριβώς επειδή υπάρχει η επίγευση της πρώτης εμπειρίας. Έχεις την εμπειρία της πρώτης ερωτικής μεταρσίωσης, αλλά και πάλι αφήνεις το κορμί και την ψυχή σου με ορμή, αλλά και πιο προσεκτικά.


Η δεύτερη φορά μπορεί να είναι η καλύτερη. Η πρώτη μπορεί να ήταν απλώς μία προετοιμασία, την οποία εσύ θεώρησες τη μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής σου. Σου άφησε σημάδια, αλλά και μεγάλη σοφία. Τώρα ξέρεις πως δε θα έχεις πληγές, μόνο μερικά τραύματα. Αυτή είναι η μαγεία της εμπειρίας. Ότι ζεις ξανά κάτι και τώρα το ορίζεις εσύ, δεν αφήνεσαι να σε κατευθύνει αυτό.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: