,

Προσεύχομαι και αυτό είναι δύναμη!

Η προσευχή δεν είναι ατολμία, αβουλία ή έλλειψη προσωπικής κίνησης. Είναι δράση, είναι δύναμη, είναι επικοινωνία με αυτό που θεωρείς πως υπάρχει ψηλά και έχει περισσότερη δύναμη από εσένα. Δε σημαίνει πως εσύ παραμένεις αδρανής, δε σε ωθεί η προσευχή στο να περιμένεις την αλλαγή δίχως αυτή να οδηγηθεί και με τη δική σου συνεισφορά. Η προσευχή είναι η ενδυνάμωση της πορείας μας, η εμπιστοσύνη στη θεία βοήθεια που χαλυβδώνει τη σιγουριά πως στο τέλος θα είμαστε νικητές. Δεν έχει σημασία αν πιστεύεις ή όχι. Προσωπικά, έχω καλλιεργήσει μία δική μου σχέση με αυτή τη θεία δύναμη, έχοντας απομακρυνθεί από το Θεό των κυρίαρχων θρησκειών οι οποίοι Τον παρουσιάζουν με έναν τρόπο αποξενωμένο από τη δική μου άποψη και πεποίθηση. Στην προσευχή καταφεύγεις όχι για να βρεις μία ευκαιρία να αδρανήσεις, να μην καταβάλλεις προσωπική προσπάθεια, αλλά ως μία επέμβαση σε αυτό που η δική σου περιορισμένη, ανθρώπινη δύναμη εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να πράξει. Είναι έναυσμα για μεγαλύτερη προσωπική προσπάθεια; όχι αποφυγή αυτής. Εσύ θα βαδίσεις να φτάσεις μέχρι το βουνό και η προσευχή θα σε βοηθήσει να το μετακινήσεις.


Προσεύχομαι επειδή αυτή είναι η ασπίδα μου απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Είναι η δύναμη που με ωθεί να μην εγκαταλείπω το δρόμο μου όταν πετυχαίνω αδιέξοδα ή δύσβατους δρόμους με βράχια και ταμπέλες που απαγορεύουν την είσοδο. Δεν είναι αβουλία, αλλά η ισχυροποίηση της βούλησής μου απέναντι σε μία δυσκολία που εκείνη τη στιγμή η λογική βρίσκει αξεπέραστη. Η προσευχή δε μου λέει να τα παρατήσω, αλλά να προσπαθήσω επειδή το χέρι Του εκείνη τη στιγμή θα μετακινήσει το εμπόδιο και θα μετατρέψει σε ευκολία για εμένα. Προσεύχομαι και αυτό δε σχετίζεται απόλυτα με το αν πιστεύω φανατικά ή όχι. Όχι, δεν είμαι θρήσκα και πιστή με την αυστηρή έννοια. Αλλά είμαι ένας άνθρωπος που θέλω αυτό το χέρι αν υπάρχει, να είναι ένας συνοδοιπόρος και βοηθός στο δρόμο της ζωής μου.

Μαρία Σκαμπαρδώνη


Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: