,

Βρες ένα καλό παιδί…

Ζώντας μέσα σε μία κοινωνία, από τα γεννοφάσκια μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις κυρίαρχες πεποιθήσεις της, οι οποίες επιβάλλονται επάνω μας. Εμείς δεν ρωτούμαστε καν, απλώς επάνω μας πέφτουν ανηλεώς τα “πρέπει” των παλαιότερων γενεών, αλλά και μίας κοινωνίας βαθιά υποκριτικής και ψεύτικης. Αν για κάτι αισθάνομαι ευγνωμοσύνη, είναι το γεγονός πως μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, το οποίο μου επέτρεψε να αναπτύξω τις ικανότητές μου και να αποκτήσω εμπειρίες που με βοήθησαν να γίνω σκεπτόμενη προσωπικότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχω υπάρξει απόλυτα αλώβητη από την προσπάθεια επιρροής των κυρίαρχων κοινωνικών πεποιθήσεων, όπως και την προσπάθεια που διαχρονικά επιχειρούν να αποκόψουν τον μοναδικό δρόμο μου. Ανάμεσα σε αυτές τις πεποιθήσεις, ο ζευγαροκεντρισμός, η πεποίθηση ότι πρέπει να ζευγαρωθούμε και αυτή είναι η σημαντικότερη σχέση μας στη ζωή.


«Βρες ένα καλό παιδί», «άντε και με ένα καλό παιδί», ευχές που κατά καιρούς δίνονται σε κοπέλες νεαρές, οι οποίες μαθαίνουν από μικρές να προεξοφλούν την ευτυχία τους πάντοτε σε ένα πρόσωπο γένους αρσενικού και πάντοτε από έναν άνθρωπο έξω από αυτούς. Και γιατί πρέπει να είναι στην τελική, καλό και όχι κακό το παιδί που θα επιλέξω; Και γιατί πρέπει να είναι παιδί στην τελική; Αν εγώ θέλω να είναι καλή κοπέλα, τι πρόβλημα ακριβώς θα υπάρχει; Και στην τελική, να έχω ένα «καλό παιδί» γιατί; Για να μην είμαι μόνη μου; Όχι ότι και πάλι εγώ θα καθαρίζω το σπίτι, θα φροντίζω τον ίδιο, θα πλένω βρακιά, θα κανονίζω τα γενέθλιά του και τα γενέθλιά μου, θα αναλάβω να τον φροντίζω όπως τον έμαθαν…

Δεν πιστεύω στο «άλλο μου μισό». Πιστεύω πως γεννιόμαστε ολόκληροι. Και πιστεύω πως ένας άνθρωπος είναι ευτυχισμένος όταν βρει ένα πρόσωπο με τον οποίο να μπορεί να συμπλεύσει – όποιος άνθρωπος θέλει να ζευγαρωθεί, καθώς υπάρχει και μια χαρά ζωή χωρίς τις σχέσεις και τα συναισθηματικά τους σκαμπανεβάσματα. Το θέμα με αυτές τις δημοφιλείς εκφράσεις, είναι πως είναι καλοπροαίρετες στην επιφάνεια. Στην ουσία τους είναι πιεστικές, επειδή θέλουν να προγραμματίζουν τη ζωή σου και να την περιορίζουν μέσα σε στενά όρια άκαμπτων κοινωνικών πεποιθήσεων.


Επειδή δεν με αφήνουν ελεύθερη να επιλέξω πώς θα ήθελα να πορευτώ στη ζωή μου, να επιλέξω τον άνθρωπό μου ελεύθερα, να μη θέλω στην τελική να βρω «καλό παιδί». Να πορευθώ μοναχικό κυκλάμινο μέσα στον κήπο, να είμαι περήφανος αετός με τα δικά του φτερά. Γενικότερα, δεν μου αρέσουν οι κοινωνικές επιταγές που σα θηλιά με σφίγγουν και δεν με αφήνουν να αναπνεύσω. Όχι, δεν θέλω να βρω ένα καλό παιδί! Θέλω να έχω τη δυνατότητα ελεύθερα να επιλέξω αν θα έχω ή όχι!

Μαρία Σκαμπαρδώνη


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com