,

Μήπως η αυτοθυσία είναι τελικά εγωιστική πράξη;

Η αυτοθυσία, διαχρονικά θεωρείται σαν μια πράξη λυτρωτική ως προς αυτόν που «θυσιάζεται». Ακούγεται ως πράξη αγάπης και πίστης σε κάποιο πρόσωπο ή σκοπό. Είναι όμως έτσι;


Αυτοθυσία, η εκούσια, η συνειδητή επιλογή ενός ατόμου προς όφελος άλλου! Στον σύγχρονο εγωιστικό κόσμο μας, εδώ που όλα όσα επιλέγουμε αφορούν τον εαυτό μας, η αυτοθυσία μοιάζει έννοια από έναν άλλο μακρινό κόσμο! Ίσως γι’ αυτό το λόγο, όσοι αυτοθυσιάζονται εξ ορισμού είναι άγιοι, είναι καλοί στην ουσία τους, είναι ικανοί πολλών συγχαρητηρίων! Πώς επιλέγει όμως ένας άνθρωπος ν’ αυτοθυσιαστεί;

Η αυτοθυσία, κάποιες φορές είναι μια προσωπική λύτρωση, μια εξιλέωση σε κάτι που μας ωθεί το ίδιο μας το είναι, να κάνουμε. Πειθόμαστε πως αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας! Αγαπώ και θαυμάζω τους ανθρώπους εκείνους που άδολα δίνονται, είναι κάτι που δεν θα μπορούσα να κάνω, γιατί είμαι τόσο καλή εγωίστρια! Μήπως όμως σε τελική ανάλυση η αυτοθυσία που πηγάζει από τον άνθρωπο, τείνει να επιστρέψει καλό στον ίδιο άνθρωπο και να αποτελέσει μια πράξη βαθιά ανθρώπινη ως προς τον εαυτό μας; Υπάρχει ένας υγιής «εγωισμός» στην πράξη της αυτοθυσίας, εικάζω.


Μήπως η αγάπη δεν περικλείει μια γερή δόση αυτοθυσίας; Προσπαθείς να κατανοήσεις έναν άλλο, διαφορετικό άνθρωπο και έχεις την διάθεση να είσαι μαζί του, «θυσιάζοντας» δόσεις του προσωπικού σου χρόνου.

Μήπως η φιλία δεν έχει αυτοθυσία; Κάποιες φορές γνωρίζεις πόσο λάθος είναι ο/η φίλη σου, αλλά κρίνεις πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να διαφωνήσεις. Το κρατάς να το μιλήσεις άλλη ώρα, γιατί τώρα σε έχει ανάγκη η φίλη σου, η στιγμή δεν χωρά εγωισμούς!

Μήπως οι γονείς ή τα παιδιά δεν θυσιάζουν “πρέπει” και “θέλω”; Μήπως οι μικρές υποχωρήσεις, η διαλλακτικότητα και ο κόσμος μας, περιέχει στιγμές υποχωρήσεων των θέσεών μας; Και τελικά, ίσως δεν είναι τόσο τρομερό να υποχωρούμε στο κοινό σκοπό που θέλουμε να ανήκουμε, αν ο σκοπός μας ευχαριστεί και μας ξεπερνά.

Όλες οι παραπάνω πράξεις είναι καθημερινές μικρές πράξεις αυτοθυσίας! Είναι μικρές καλές πράξεις αγάπης προς τον εαυτό μας, μικρές καλές πράξεις εγωισμού!

 

Ελένη Ρέγγα

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: