,

Αυτοί που περπάτησαν μόνοι, δεν φοβούνται τα σκοτάδια…

Δύσκολη η μοναξιά, κάποιες φορές είναι κι αβάσταχτη. Σε χτυπάει αλύπητα και σε γδέρνει. Με το πέρασμα των ημερών όμως, μέσα σε μία κατάσταση βαθύτατης οδύνης, σε σμιλεύει όπως κάνει κι η θάλασσα με μανία στους βράχους. Η μοναξιά μπορεί να είναι το πιο ωφέλιμο δώρο αυτογνωσίας, αν αφεθείς με βάθος κι ειλικρίνεια στις σκέψεις σου. Θα χαθείς και θα βαδίσεις στα μέχρι χθες απάτητα και πιο σκοτεινά κομμάτια της ψυχής σου. Θα τρέμουν τα γόνατά σου από φόβο, μπορεί να νιώσεις πως σταυρώνεσαι. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή όμως, που θα βάλεις τον εαυτό σου απέναντι και θα του μιλήσεις ανοιχτά, γιατί αλλιώς δεν θα βρεις την ταυτότητά σου, τον λόγο ύπαρξης, τις προοπτικές ζωής, αλλά και την αξία σου. 


Άφησε την ψυχή σου να μεταμορφωθεί στο μεγαλείο της νύχτας. Σφίξε τα δόντια να αντέξεις τους αέρηδες που θα νιώθεις να σου παγώνουν την καρδιά, θα φέρνουν θύμησες κι οι αναμνήσεις πλέον θα γίνονται οδυνηρές εικόνες. Αφέσου σε δάκρυα λυτρωτικά και κλάψε με την ψυχή σου. Μόνο πρόσεχε, μην θυμώσεις, ούτε να κακιώσεις με αυτά που θα βγουν στην επιφάνεια. Θα παραδεχτείς τις αδυναμίες και τα δυνατά σου σημεία, θα δώσεις στον εαυτό σου τη μεγαλύτερη αγκαλιά και θα του πεις το μεγαλύτερο «Σ’ αγαπώ». Θα συγχωρέσεις και θα κάνεις τη μοναξιά γιορτή.

Πολλές φορές αναλώνουμε τους εαυτούς μας σε παρέες για να παλέψουμε τη μοναξιά! Χρειάζεται και αυτό φυσικά, αλλά αν δεν πονέσεις μόνος, δεν θα μεταμορφωθείς. Τίποτα ουσιώδες δεν έρχεται στη ζωή χωρίς πόνο. Και τι είναι άραγε πιο ουσιαστικό από τον νέο εαυτό σου; Θα καλλιεργηθείς, θα ωριμάσεις και ύστερα θα είσαι έτοιμος για να ανοίξεις την καρδιά σου για άλλους. Θα νιώσεις το πότε, αφού θα έχει γεννηθεί μέσα σου μία νέα οπτική της ζωής. Πιθανότατα θα νιώσεις πως έχεις μία νέα ψυχή και θα ξέρεις πολύ καλά τι αξίζεις. Δεν θα ψάχνεις άλλους για να σου φωτίζουν τη ζωή.


Όμως θα είσαι εσύ το φως της ζωής σου και τότε πράγματι δεν θα έχεις να φοβηθείς τίποτα. Ούτε τα σκοτάδια της ψυχής σου, αλλά ούτε τα σκοτάδια των άλλων. Θα ξέρεις πλέον πολύ καλά πως φως χωρίς σκοτάδι δεν υπάρχει, αλλά ούτε και το αντίθετο. Και το βασικότερο, θα έχεις μάθει πώς να βαδίζεις και στα δύο με δύναμη, σταθερότητα και τόλμη, χωρίς να φοβάσαι τίποτα.

Ελένη Ισπόγλου

https://instabio.cc/eleniispoglou

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: