,

Ξεπεράστε τα όρια, πριν σας νικήσουν τα “πρέπει”…

Πολλές φορές έχουμε ακούσει τη φράση «στον έρωτα δεν χωράει λογική» και πραγματικά έχει πολλές φορές επιβεβαιωθεί, κερδίζοντας συνεχώς πρόσφορο έδαφος. Όταν στον έρωτα προσπαθήσεις να εντάξεις τη λογική, τα «πρέπει» και τα κοινωνικά κατεστημένα, παραμερίζοντας τα «θέλω», ένα είναι σχεδόν βέβαιο, η αποτυχία! Τα «πρέπει» είναι καλούπια που επιζητούν προσαρμογή, είναι φερέφωνα που απαιτούν την πλήρη υποταγή μας, είναι αγκάθια που τραυματίζουν, πληγώνουν και προκαλούν βαθύ πόνο, είναι γάγγραινες που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας, είναι τροχοπέδη που βάζουν φρένα και σπάνε τα φτερά του έρωτα που ζούμε.


Όταν ερωτεύεσαι πετάς σε μια άλλη διάσταση, βιώνεις μια δυνατή, όμορφη και έντονη κατάσταση που σε κατακλύζει ευχάριστα και έντονα, πρωτόγνωρα συναισθήματα και νιώθεις σαν άτρωτος Θεός, έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία που θα εμφανιστεί στο διάβα σου. Θέλεις να μείνεις εκεί, να ζήσεις με σθένος όλα όσα εμφανίζονται στον ορίζοντά σου, να τροφοδοτείς με κάθε τρόπο τον έρωτά σου, να ρουφάς κάθε ρανίδα του και αντί να ξεδιψάς, να θέλεις όλο και περισσότερα! Στο χέρι σου είναι να κλείσεις όλες τις χαραμάδες πριν εισχωρήσουν τα “πρέπει”! Γιατί αν καταφέρουν και εισχωρήσουν, τείνουν να ισοπεδώσουν τα πάντα.

Μην παρεξηγηθούμε όμως, δεν λειτουργούμε με γνώμονα ότι είμαστε οι μοναδικοί άνθρωποι πάνω στη γη, αλλά ότι περιστοιχιζόμαστε από άλλους και ζούμε σε ομάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν μιλάμε για “πρέπει”, φωτογραφίζουμε εκείνα τα παράλογα στερεότυπα που μας επιβάλλουν να ακολουθήσουμε και που πραγματικά δεν έχουν καμία σκοπιμότητα, παρά μονάχα να οικειοποιούμαστε παρωχημένους κανόνες. Τα “πρέπει”, μας στερούν τον έρωτα και την έκβασή του, δυσκολεύουν την έκφρασή του και ατονούν τη φλόγα του, που σιγά – σιγά τείνει να σβήσει, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να χαθεί. Στο σημείο αυτό, είναι αδύνατον να την ανάψεις από την αρχή, κι αν το καταφέρεις ή θα είναι για λίγο ή θα είναι τόσο διαφορετικό που δε θα σε καλύπτει αυτό που σου προσφέρει.


Όταν τα “πρέπει” κερδίζουν έδαφος, είναι εις βάρος της αγάπης, είναι εις βάρος της ψυχικής μας υγείας, είναι εις βάρος της ζωής μας, είναι εις βάρος μας γενικότερα. Μην αφήνετε τα “πρέπει” να σας κατακλίσουν, να γίνουν θηλιά και να σας πνίξουν και να σας στερήσουν όλα όσα έχετε φανταστεί. Δηλώστε την πρόθεσή σας, μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, οριοθετήστε τη σχέση σας και βάλτε τα δικά σας “πρέπει”, αν πραγματικά αυτό είναι ανάγκη και ακολουθήστε τα.

Αν όμως πραγματικά, νιώθετε δέσμιοι μιας κατάστασης ή υποχείρια κάποιων ανθρώπων, αφήστε τα “πρέπει” να λειτουργήσουν λυτρωτικά και σώστε με το όποιο κόστος την αξιοπρέπεια και την υπόληψή σας.

Ξεπεράστε τα όρια, τα γειτονικά “πρέπει” και πετάξτε από πάνω σας ρούχα δανεικά.

Ξεπεράστε τα όρια, σπάστε τα δεσμά και αψήφιστε τα “πρέπει”, ζώντας το όνειρο του έρωτα.

Ξεπεράστε τα όρια, γυρίστε τη πλάτη στα “πρέπει” και ακολουθήστε το όνειρο μέχρι την άκρη του κόσμου.

Ξεπεράστε τα όρια, πριν σας νικήσουν τα “πρέπει”…

 

Κατερίνα Σιδέρη


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com