,

Σε μια σχέση, δεν υπάρχει «εγώ» αλλά μόνο «εμείς»…

Οι ανθρώπινες και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, επηρεάζουν τη ζωή μας και τη χρωματίζουν με έντονα δυνατά χρώματα, που άλλοτε είναι φωτεινά και χαρούμενα και άλλοτε θαμπά και σκούρα.


Ως μέλη μιας σχέσης, είθισται να αφήνουμε στην άκρη εγωισμούς και πάθη και να εναρμονιζόμαστε με τα υπόλοιπα μέλη, για να επικαρπωνόμαστε τα κοινά της οφέλη. Οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές, συζυγικές αλλά και ερωτικές σχέσεις, κατά καιρούς εισβάλλουν στη ζωή μας και μας τροφοδοτούν ενέργεια, αγάπη, ευτυχία και ψυχική υγεία. Όποια κι αν είναι η μορφή της, για να μπορέσει να αντέξει στη διάρκεια του χρόνου, θα πρέπει να την υποστηρίζουμε διακαώς, απαλλαγμένοι από προσωπικά συμφέροντα και να την ενισχύουμε, για να μπορούμε να εισπράξουμε τους πολύτιμους καρπούς της.

Σε μια σχέση, δεν υπάρχει «εγώ» αλλά μόνο «εμείς». Βάζουμε στην άκρη ατομικισμούς και ηγετικές συμπεριφορές και λειτουργούμε με ισότητα και σύνεση. Δεν αναζητούμε την προσωπική ευτυχία και ευημερία, αλλά αυτές τις αξίες τις εισπράττουμε συνεχώς απροσδόκητα μέσα από τους υγιείς κόλπους της σχέσης που μας τους παρέχει απλόχερα, λειτουργώντας με ομαδικό πνεύμα και αλληλοκατανόηση.


Αν επιθυμούμε η σχέση μας να λειτουργεί αρμονικά, επιβάλλεται να αντικαταστήσουμε το «εγώ» με το «εμείς», εντάσσοντας με αυτόν τον τρόπο στη σχέση μας, τον απόλυτο σεβασμό. Τι διέπει αλήθεια μια σχέση; Η ισορροπία, η εκτίμηση, η αντίληψη και η αγάπη. Συνήθως η αγάπη υπάρχει, αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να εδραιώσει μια σχέση, γι’ αυτό και πρέπει να την εμπλουτίσουμε με ωφέλιμα χαρακτηριστικά.

Στην καθημερινότητά μας ως άνθρωποι, επηρεαζόμαστε από πάθη και προσπαθούμε να επιβάλουμε στους άλλους τη συμπεριφορά μας, ξεχνώντας ισοτιμίες και ελευθερίες. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για συγκρούσεις, διαφωνίες και αντιπαλότητες, που σκοπό έχουν να φθείρουν μια σχέση και να την οδηγήσουν στο τέλμα και την παρακμή της. Σίγουρα ο κάθε χαρακτήρας είναι μοναδικός και η διαφορετικότητά των συντρόφων σε μια σχέση είναι εκείνη που σμιλεύει τα γλαφυρά στοιχεία που την κάνουν όμορφη και μοναδική για τους ίδιους. Όταν λοιπόν ανάμεσα στα μέλη υπάρχει μια διαφωνία, η αποδοτικότερη λύση είναι η από κοινού συζήτηση και μέσα από το πρίσμα του σεβασμού, της υπομονής, της θετικής διάθεσης και της αξιοπρέπειας να αποφευχθεί η περαιτέρω διαιώνισή της και η αναζήτηση ταχείας λύσης.

Διατηρήστε τον προσωπικό σας στίγμα, το χώρο και τον χρόνο σας, κυνηγήστε την από κοινού κατευόδωση και πολεμήστε με σθένος να διατηρήσετε τις όμορφες σχέσεις στη ζωή σας, για να σας αποζημιώσουν με τη σειρά τους με ευχάριστες στιγμές, χαρούμενες αναμνήσεις και την πολυπόθητη ψυχική υγεία που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Αφήστε στην άκρη το “εγώ” και καλωσορίστε το “εμείς” σε κάθε σχέση της ζωής σας.

 

Κατερίνα Σιδέρη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: