,

Μπορώ να γίνω όπως θες, αλλά επιλέγω να είμαι, όπως είμαι…

Οι σχέσεις κάθε είδους, έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τις ζωές μας. Άλλοτε μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, κάτι που πραγματικά είναι ευεργετικό, ευπρόσδεκτο και αποδοτικό και άλλοτε μας προσάπτουν αρνητικά συναισθήματα, άγχος και δυσάρεστες εκπλήξεις.


Μέσα από τις σχέσεις, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ανιδιοτελώς, να λάβουμε αλλά και να εισπράξουμε, να μάθουμε, να προβληματιστούμε, να αναθεωρήσουμε, να παραδειγματιστούμε. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που οι άνθρωποι επιδιώκουν από εμάς περισσότερα από όσα επιτρέπει η μεταξύ μας σχέση και ευελπιστούν προς όφελός τους να μας αλλάξουν.

Ίσως στην αρχή, όλο αυτό να μην μας φαίνεται ανησυχητικό και για να γίνουμε αρεστοί, να ενδίδουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις και να προσπαθούμε να αλλάξουμε κομμάτια του χαρακτήρα μας ερήμην μας. Αυτό μπορεί να ευχαριστεί τους άλλους γύρω μας, αλλά μακροπρόθεσμα, όχι εμάς τους ίδιους. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ίδιο μας τον εαυτό.


Δεν αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως τις δεσποτικές συμπεριφορές κάποιων και εθελοτυφλούμε στις προκλήσεις που τυχόν μας προκαλούν να συμμετάσχουμε. Όταν τελικά οι απαιτήσεις των άλλων πολλαπλασιάζονται και οι αλλαγές που ζητούν άμεσα ή και έμμεσα μας δυσκολεύουν, γεμίζουμε ενοχές που θα πρέπει να απολογηθούμε για τα αυτονόητα και που τελικά δεν επιθυμούμε να ενδώσουμε. Μπορώ να γίνω όπως θέλουν, αλλά επιλέγω να είμαι όπως είμαι και δεν αλλάζω για κανέναν!

Όταν ο άλλος είναι κοντά σου, σε μια σχέση φιλική, συντροφική ή ακόμα και σεξουαλική, έχει αμέριστα δικαιώματα να σε συμβουλέψει, να σε προστατεύσει και να σε νουθετήσει, αλλά όχι να σε αλλάξει. Μπορώ να δεχτώ την άποψη του άλλου, να αναλογιστώ την καλή του πρόθεση, να σκεφτώ τις παραμέτρους και να έχω στην κατοχή μου την τελική εποπτεία της αλλαγής, αν κρίνω και επιθυμώ πως αξίζει.

Όλοι μας έχουμε μειονεκτήματα που θα θέλαμε από αυτά να απαλλαγούμε, αλλά ενίοτε δεν έχουμε βρει τον κατάλληλο τρόπο και επιπλέον δεν είναι εύκολο. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να δεχτούμε τη φιλική και με αγάπη βοήθεια που μας προσφέρουν για να γίνουμε καλύτεροι, να βελτιώσουμε τον χαρακτήρα μας και να απαγκιστρωθούμε από συμπεριφορές και ελαττώματα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αλλάζουμε για να είμαστε αρεστοί σε κάποιους και όχι πρώτα από όλα στον ίδιο μας τον εαυτό.

Οι άνθρωποι εκείνοι που επιθυμούν διακαώς να μας αλλάξουν, ας αναλογιστούν πρώτα τις δικές τους πράξεις και συμπεριφορές και ας ξεκινήσουν την αλλαγή από τους ίδιους. Πάντα αξιολογούμε τις προτάσεις των συνανθρώπων μας, όταν συνοδεύονται από την καλή πρόθεση, την αγάπη, τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια και σχεδόν πάντα απορρίπτουμε τις προτάσεις εκείνων που επιδιώκουν να μας αλλάξουν για να κερδίσουν οι ίδιοι ή για να ικανοποιήσουν το εγώ τους.

Δεν ενστερνίζομαι τις απόψεις εκείνων των ανθρώπων και απομακρύνομαι από κοντά τους, αν εμμένουν στις απόψεις τους να με αλλάξουν. Μένω όπως είμαι, γιατί αυτό επιλέγω και αλλάζω μονάχα όταν το θέλω ΕΓΩ!

 

Κατερίνα Σιδέρη


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com