,

Τι βλέπεις στον καθρέφτη σου; Αυτό που νιώθεις εσύ ή αυτό που σου λένε οι άλλοι;

Κάθε λογικός άνθρωπος θα πρέπει να βλέπει στον καθρέφτη του αυτό που αισθάνεται, να δει τη γυμνή του αλήθεια και να καταφέρει να την αντιμετωπίσει. Ίσως για μια φορά ακόμη να πρέπει να σταθούμε αντιμέτωποι με την αλήθεια μας, να την κοιτάξουμε κατάματα και να πάρουμε αυτή τη φορά τα πιο δραστικά κι αποτελεσματικά μέτρα. Τα σταθμά που θα αντέξουμε να εξισορροπήσουμε και να διαπραγματευτούμε τις δικές μας αντιρρήσεις, χωρίς να ‘μαστε καν σε θέση να τις αντιληφθούμε, θα πρέπει να μας ταρακουνήσουν και να μας κάνουν για μια φορά υπεύθυνους. Το δικαίωμα του λάθους το έχουμε όλοι μας, αλλά το επαναλαμβανόμενο, δεν παύει πλέον να αποτελεί σύστημα, μη σας πω και τρόπο διεξαγωγής, ευκολίας και διόλου δυσκολίας, στο να αγγίξει καν το πρόβλημα που πιστεύει πως υπάρχει και το παρατηρεί απόμακρος.


Η λογική ίσως και να ‘κάνε από καμιά φορά την υπέρβασή της και να αντικατοπτρίζουμε εκείνο το είδωλο που θα θέλαμε να αποφύγουμε και κανείς και τίποτα να μη σταθεί ικανό να μας το φανερώσει. Ίσως να δούμε αυτό τον εαυτό που ίσως και να ξέρουμε πως κρύβουμε μέσα μας και με μεθοδικές πολλές φορές κινήσεις να αποφεύγουμε, χωρίς να ‘μαστε σε θέση ούτε να τα δεχτούμε, τόσο δε να το διαχειριστούμε. Ένας καθρέφτης, ένα κάτοπτρο, που εκεί ίσως και να ‘ναι ικανές οι σκέψεις μας και οι επιβλέψεις της συμπεριφοράς μας, ακόμα και κομμάτια του είναι μας να ξεπηδήσουν και να διεκδικήσουν το χώρο και το χρόνο που τους ανήκει.

Λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε βρεθεί στην ανάγκη να μας μιλήσει και να ακούσουμε εκείνες τις αλήθειες που δεν τολμούμε ούτε να τις ξεστομίσουμε, πόσο δε να τις σκεφτούμε και να τις διεκδικήσουμε ή να τις εξαφανίσουμε παντελώς. Άρα το τι θα δούμε και τι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και να αντικρούσουμε, εξαρτάται απ’ τη δική μας και τη διάθεση και την προδιάθεση. Ο σωστός άνθρωπος, μαθαίνει απ’ τα λάθη του. Κοιτά κατάματα τον καθρέφτη του και εξαπολύει το δικό του κυνηγητό στον κακό του εαυτό, για να υπερτερήσει ο καλός και συνετός, ενόψει του δικού του λυτρωτικού μαρτυρίου, διάσωσής του απ’ τον ευάλωτο και τον παρατημένο, τον παραμελημένο και τον απαράδεκτο .


Άννα Ζανιδάκη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: