,

Τίποτα πιο γοητευτικό από την αξιοπρέπεια…

«Αξιοπρέπεια δεν είναι στο να κατέχω τιμές, αλλά στο να τις αξίζω»
Ν. Καζαντζάκης


Η αξιοπρέπεια ορίζεται ως η σύμβασή μας με τους κανόνες της σωστής συμπεριφοράς που ακούν στο όνομα της ευγένειας, της σοβαρότητας, της σεμνότητας, του σεβασμού και όλων των υπόλοιπων ηθικών αξιών. Η αξιοπρέπεια των άλλων προς το πρόσωπό μας, αλλά και η αίσθηση αξιοπρέπειας προς τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι πολύτιμες αξίες που μπορούν να εμπλουτίσουν τον χαρακτήρα μας και να μας προσδώσουν μια αύρα γοητείας και μοναδικότητας, αλλά η αφομοίωσή της, αποτελεί δύσκολο εγχείρημα.

Πράγματι, η γοητεία που εμπεριέχει η αξιοπρέπεια είναι μοναδική. Όταν γνωρίζω τα όριά μου και εκείνα των άλλων, όταν σέβομαι τον εαυτό μου και τις ανάγκες του και παράλληλα μαθαίνω να σέβομαι τους άλλους και τις δικές τους ανάγκες, όταν κρίνω και αξιολογώ αξιοκρατικά και δίκαια, όταν αντιλαμβάνομαι ορθά καταστάσεις και πράγματα που διαδραματίζονται στο ευρύ περιβάλλον μου, όταν ξέρω να σταματώ και να φεύγω, νιώθω αξιοπρεπής και έχω κερδίσει δίκαια την αξιοπρέπειά μου από τους άλλους και αυτό από μόνο του αποτελεί δέλεαρ.


Για να καταφέρεις να αποκτήσεις το χαρακτηριστικό της πολυπόθητης αξιοπρέπειας, θα πρέπει να διαθέτεις αξίες όπως πέραν των άλλων που αναφέρθηκαν παραπάνω, την αυτοεκτίμηση, την δικαιοσύνη, την αλήθεια, την καταδεκτικότητα και σίγουρα τα όρια. Τα όρια είναι πολύτιμα και θα πρέπει να τοποθετούνται στις μεταξύ μας διαπροσωπικές, φιλικές, οικογενειακές, αλλά και ερωτικές σχέσεις και να τηρούνται, αν επιθυμούμε να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας. Όταν αυτά τα όρια τείνουν να γκρεμιστούν, αμφισβητούνται ή καταπατούνται, η αξιοπρέπεια είναι εκείνη που θα σταθεί αρωγός μας και θα συνδράμει στο να αποχωρήσουμε αλώβητοι, όσο ακόμη είναι νωρίς, χωρίς να αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα μας και να παραμείνουμε δέσμιοι σε σχέσεις που μας μειώνουν, σε σχέσεις που μας περιορίζουν, σε σχέσεις που μας στερούν αυτονόητα δικαιώματα.

Συνοδοιπόρος της αξιοπρέπειας είναι ο ορθολογισμός, που πολλές φορές αφήνει παράμερα τα συναισθήματα. Έχοντας λογική στις πράξεις μας και στις επιλογές μας, απαλλαγμένες από συναισθηματισμούς που μπορεί να διαστρεβλώνουν το τοπίο, είμαστε σε θέση να δούμε καθαρά, πράγματα και καταστάσεις και να επιλέξουμε ορθά προς όφελος της ψυχικής μας υγείας και ισορροπίας.

Η αξιοπρέπεια όπως όλοι γνωρίζουμε θέλει τόλμη, θέλει πυγμή, θέλει υπομονή και δύναμη. Όπως όλες οι αξίες, όσο δύσκολα τις κάνεις κτήμα σου, τόσο εύκολα μπορείς να τις απωλέσεις. Γι’ αυτό λοιπόν στόχος μας είναι να διατηρούμε τις αξίες που στις μέρες μας σπανίζουν ως είδη προς εξαφάνιση, να τις συντηρούμε και να τις προστατεύουμε, προστατεύοντας πάνω από όλα τον ίδιο μας τον εαυτό.

Και επειδή ότι το σπάνιο, πλέον είναι συνάμα και γοητευτικό, και όχι παρωχημένο και παλιομοδίτικο όπως πολλοί θέλουν να διαδίδουν, γίνετε λάτρεις των αξιών, γίνετε λάτρεις της αξιοπρέπειας. Γιατί… η γοητεία της αξιοπρέπειας που αφήνουμε στο πέρασμά μας, προσδίδει την ταυτότητά μας και το στίγμα μας…

Κατερίνα Σιδέρη

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: