,

“Όταν βγήκε από τη σκιά” – Κώστας Λογαράς

Το μυθιστόρημα του Κώστα Λογαρά,”Όταν βγήκε από τη σκιά”, εξιστορεί την άλλοτε μονότονη και άλλοτε έντονη ζωή του αρχιτέκτονα Ερρίκου Μαλτέζου και της Μαρυλλίδας. Αν και οι δύο χαρακτήρες έχουν στοιχεία δυναμισμού, είναι μεταξύ τους διαφορετικοί και επιλέγουν να τραβήξουν ο καθένας το δικό του δρόμο. Εκείνος επιλέγει τη συγγραφή και αποζητά αναγνώριση και φήμη μέσω του πολιτικού στίβου. Εκείνη επιλέγει την ήσυχη ζωή στη φύση, αναζητώντας τους ήχους, τις μυρωδιές και τις γεύσεις που κρύβει η γη στα σπλάχνα της.


Μετά τον πρώτο καιρό του κοινού τους βίου, ο οποίος ήταν ανθισμένος με όμορφες εικόνες, επέρχεται η απομάκρυνση και η απομόνωση των πρωταγωνιστών, έχοντας γίνει έρμαια των παθών τους. Ερωτηματικά γεννιόνται και ζητούν επίμονα απαντήσεις από τον ίδιο τον αναγνώστη.

Μετά τον έρωτα, τι επιλέγεις;
Παραμένεις σε μια σχέση ανιαρή ή αφήνεις χώρο στη σιωπή σου να γίνει κραυγή και μια μικρή ρωγμή να εξελιχθεί σε αγεφύρωτο κενό;
Πόσο δύσκολο είναι να βγούμε από τη σκιά, που μας έχει ερήμην μας πολλές φορές, φυλακίσει;
Πόσο εύκολο είναι να απαγκιστρωθούμε από την άγκυρα που μας κρατά στο βυθό των άλλων, παρά τη θέλησή μας;
Κι όταν βγούμε στο φως, πόσο εύκολο είναι όλο αυτό να μη μας τυφλώσει, παρά να μας δείξει το δρόμο προς τη δική μας ανατολή;


Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, διαδραματίζεται μια χλιαρή ζωή χωρίς εντάσεις, χωρίς προσδοκίες, χωρίς αδημονία, προσμονή ή ελπίδα, για έναν εν των δύο συντρόφων. Ολόγυρα μυρίζει ο θάνατος, μυρίζει ο πόνος, η απουσία, μέχρι την στιγμή που στις ζωές τους θα προστεθεί ένα παιδί τόσο απρόσμενα, όσο και η πρόωρη εξαφάνισή του. Και ενώ υποψιάζεσαι τι επακολουθεί και προδιαγράφεις το τέλος της ιστορίας, η συνέχεια σε εκπλήσσει. Αλλαγές στον ορίζοντα, σηματοδοτούν νέα αρχή για κάποιους από τους ήρωες, απαλλαγμένες από κατάλοιπα και βαρίδια που τους κρατούσαν δέσμιους.

Η ζωή αλλάζει ρότα, ανθίζει και οι μυρωδιές που ευωδιάζουν, εξοντώνουν την οσμή του τέλματος. Μαθαίνουν να υπομένουν και αντιλαμβάνονται ότι οι δυνατοί δεσμοί αντέχουν δεινά και στο πέρασμα του χρόνου, θεριεύουν και ριζώνουν στις καρδιές μονάχα εκείνων που επιθυμούν να δώσουν και να πάρουν αγάπη.

Πάντα επιλέγω προσεκτικά και απομονώνω μια φράση από κάθε βιβλίο που αποτελεί την ταυτότητά του και το χαρακτηρίζει. Επιλέγω λοιπόν “Σπουδαίο δεν είναι αυτό που κάνεις, αλλά ότι κάνεις με αγάπη.”.

Πολλά ερωτηματικά θα απαντηθούν αβίαστα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου, “Όταν βγήκε από τη σκιά” και πού ξέρετε, ίσως αποτελέσει το εφαλτήριο και για τις δικές μας αναζητήσεις…

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Καστανιώτη για την ευγενική χορηγία του βιβλίου.

 

Κατερίνα Σιδέρη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: