,

Σεβασμός

Σεβασμός. Άραγε γνωρίζουμε την σημασία μιας τόσο σπουδαίας λέξης; Πολλοί απαιτούν σεβασμό, πολλοί θέλουν σεβασμό, αλλά τι κάνουν οι ίδιοι για αυτό; Μπορείς άραγε να απαιτείς κάτι που εσύ ο ίδιος δεν δίνεις;


Στην εποχή που ζούμε, ο σεβασμός έχει χάσει την πραγματική του αξία. Το πιο σημαντικό στις ανθρώπινες σχέσεις είναι ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η κατανόηση και η προσφορά χωρίς αντάλλαγμα. Δεν γίνεται να χτιστεί μια σχέση χωρίς τα θεμέλια του σεβασμού και όχι μόνο από την μια πλευρά, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός και από τις δύο πλευρές. Αμοιβαία αισθήματα, σεβασμός και κατανόηση, κάνουν τις σχέσεις δυνατές και αληθινές.

Σε μια κοινωνία που το μόνο που έχει μείνει είναι το εγώ, ο σεβασμός πλέον φαντάζει ένα όνειρο μακρινό. Μέσα σε αυτό το όνειρο ζω κι εγώ. Ίσως κι εγώ δεν σεβάστηκα, ίσως να αδίκησα. Έκατσα μέσα στα σκοτάδια μου και έβγαλα το ΕΓΩ μου. Έμεινα γυμνή με τα εσώψυχά μου και τότε κατάλαβα πολλά. Αν δεν σεβαστείς πάνω απ’ όλα εσένα, δεν μπορείς να δείξεις σεβασμό σε οτιδήποτε σε περιβάλει. Όλα ξεκινάνε από μέσα μας, από τον ίδιο μας τον εαυτό.


Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν με τον εαυτό μας. Εκεί δεν υπάρχει το ΕΓΩ. Μια γνώμη με απόλυτο σεβασμό, ούτε αυτό δεν έχει μείνει πλέον. Ανθρώπινες σχέσεις ξεχασμένες στον βωμό του ΕΓΩ. Τυλιγμένες με την έλλειψη του σεβασμού, χωρίς κατανόηση, με την προσφορά χαμένη κάπου στο χθες.

Σεβασμός σημαίνει κατανοώ τον χρόνο σου, τα ενδιαφέροντά σου, τα προβλήματά σου, τον χρόνο σου και τις δυσκολίες. Άραγε μπορεί να υπάρχει σεβασμός σε μια εποχή που ο διπλανός σου ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά του θέλω και τις δικές του απολαύσεις;

 

Της Άνδρεα Αρβανιτίδου

https://www.andreaarvanitidou.com/

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: