,

Συγχωρούν οι άνθρωποι τελικά;

Η συγχώρεση είναι μεγάλο πράγμα, είναι κάτι που πρέπει να κάνεις σε πολλές περίοδούς της ζωής σου. Συγχώρεση σημαίνει δεν κρατάω την κακία μέσα μου, την διώχνω και δεν χαλάω την ψυχή μου. Το ότι θα συγχωρέσω, επίσης δεν σημαίνει ότι θα δεχτώ τον άλλον ξανά στην ζωή μου.


Η συγνώμη δεν είναι αυτό που πλέον περιμένεις. Η συγχώρεση πρέπει να γίνεται μέσα σου, δεν χρειάζεται να το φωνάζεις. Απλά πλέον δεν ασχολείσαι. Η αδιαφορία είναι η καλύτερη απάντηση για όλα. Μέσα σου όμως δεν πρέπει να κρατάς πράγματα, πρέπει να κρατάς την ψυχή σου όσο μπορείς καθαρή και διάφανη, όπως θα μου έλεγε μια νεράιδα.

Aυτή την αόρατη βαλίτσα που κουβαλάς από την στιγμή που γεννιέσαι, μέχρι την στιγμή που θα κλείσεις για πάντα τα μάτια σου, πρέπει να την έχεις γεμίσει με ότι πιο όμορφο. Με στιγμές λαμπερές, με συναισθήματα δυνατά, αληθινά. Με εικόνες μαγικές, με μαθήματα που πήρες για να προχωρήσεις μπροστά. Με χαμόγελα. Χωρίς απωθημένα, χωρίς θυμούς, χωρίς κακία, χωρίς άσχημη ενέργεια και χωρίς πολλά “πρέπει” και όχι στα “θέλω”.


Ο θυμός φεύγει γρήγορα, όπως και η κακία, αν μένει μέσα σου πρώτα εσένα καταστρέφει. Ο απολογισμός της ζωής σου θα είναι γεμάτος ερωτηματικά και άπειρα “γιατί”. Τα τελευταία λεπτά δεν θα έχεις την ηρεμία που χρειάζεσαι για να διαχειριστείς τον διαχωρισμό της ψυχής σου, από το σώμα σου. Μεγάλο πράγμα να ξέρει η ψυχή να συγχωράει. Να ξέρει να αφήνει ότι κακό να φύγει από μέσα της.

Όταν κάνεις κακό, δεν το κάνεις σε μένα, αλλά στον ίδιο σου τον εαυτό. Σε συγχωρέσα μετά από μερικές μέρες, αλλά σε έβγαλα από την ζωή μου την ίδια μέρα. Έτσι πάει, αν είσαι δίπλα μου και ψάχνεις κάποιον να συγχωράει όταν εσύ θα κάνεις ότι σου έρθει στο μυαλό, εγώ απλά θα σε συγχωράω, χωρίς δικαιολογία, χωρίς εξήγηση. Απλά θα φεύγω και πίσω δεν θα κοιτάζω. Όποιος είναι δίπλα μου δεν έχει την ανάγκη για συγχώρεση και αυτό φαίνεται στα μάτια, στον καθρέφτη της ψυχής.

 

Της Άνδρεα Αρβανιτίδου

https://www.andreaarvanitidou.com/


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com