,

Παιδί και μαθησιακές δυσκολίες

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα παιδιά έχουν διάγνωση που αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Πρόκειται για ένα μεγάλο σύνολο από διαταραχές, οι οποίες σε αρχικό στάδιο ασκούν αρνητική επίδραση τόσο στη μαθησιακή ικανότητα, όσο και στην εκπαιδευτική πορεία που ακολουθεί κάθε άνθρωπος, όμως στην πραγματικότητα του επιβαρύνουν ολόκληρη τη ζωή του.


Οι συγκεκριμένες δυσκολίες παρουσιάζονται ως εγγενείς, δηλαδή το άτομο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γεννηθεί με αυτή την προδιάθεση. Ωστόσο οι αιτίες ενδέχεται κάποιες φορές να είναι σύνθετες ή να μην έχουν γίνει γνωστές. Υπάρχει η πιθανότητα κάποιες επιμέρους δυσκολίες να οφείλονται σε κάποια λειτουργική δυσλειτουργία που έχει το ανθρώπινο κεντρικό νευρικό σύστημα ή σε κάποιο χρόνιο νόσημα. Σε καμία περίπτωση ο όρος που χρησιμοποιούμε για τις μαθησιακές δυσκολίες, δεν συσχετίζεται με τον χαμηλό δείκτη της νοητικής υστέρησης. Οι δυσκολίες αυτές εμφανίζονται κυρίως στην ανάγνωση, στη γραφή και στα μαθηματικά από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού σχολείου.

Η διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών, γίνεται ύστερα από την ολοκληρωμένη λήψη του ιατρικού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, την κλινική αξιολόγηση και τη χορήγηση κάποιων σταθμισμένων αναπτυξιακών εργαλείων. Η διάγνωση πολλές φορές προκαλεί άγχος στους γονείς ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν αποδέχονται ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα που το δυσκολεύει στα μαθήματά του.


Για το λόγο αυτό συστήνεται ψυχραιμία. Είναι μία διαταραχή η οποία με την κατάλληλη παρέμβαση μπορεί να προσφέρει στους μαθητές ουσιαστική και αποτελεσματική βοήθεια. Αρκεί να υπάρχει μία καλή συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς ειδικής και γενικής αγωγής, καθώς επίσης και στους γονείς, με σκοπό πάντα το καλύτερο θετικό αποτέλεσμα για το ίδιο το παιδί.

 

Της Μαρίας Μαυρουδή

Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής – Αρθρογράφος – Συγγραφέας

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: