,

Τα χαρισματικά παιδιά

Σε μια συζήτηση μεταξύ μαμάδων, αρκετές θα είναι οι φορές που θα ακουστούν σχόλια σχετικά με το τι γνώσεις έχει αποκτήσει το παιδί της καθεμιάς.


– Που να σου τα λέω! Το κοριτσάκι μου είναι χαρισματικό παιδί! Διαβάζει από 3 χρονών ολόκληρη την εφημερίδα!
– Μα τι λες τώρα; Εμένα ο δικός μου γιος ξέρει και την προπαίδεια και να κάνει και δύσκολες αριθμητικές πράξεις από μωρό σχεδόν ακόμα!

Ίσως στην παραπάνω συζήτηση κάποια στοιχεία να ακούγονται υπερβολικά, ωστόσο δεν είναι απίθανο να συμβαίνουν για τα παιδιά εκείνα που αποκαλούμε χαρισματικά. Η χαρισματικότητα λοιπόν συσχετίζεται με την ικανότητα που έχει κάποιο παιδί να συνδυάζει αρκετά ψηλές ικανότητες τόσο στον συναισθηματικό, όσο και στον γνωστικό τομέα.


Για να μπορέσει κάποιο παιδί να θεωρηθεί χαρισματικό, θα πρέπει να έχει καλές επιδόσεις σε πέντε τουλάχιστον από τους παρακάτω τομείς:

 Λογικομαθηματική
 Λεκτική
 Μουσική
 Χωρική Κιναισθητική
 Ενδοπροσωπική
 Διαπροσωπική
 Φυσιογνωστική

Η χαρισματικότητα που διαθέτει κάποιο παιδί μπορεί να φανεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Αφορά τα παιδιά που κατακτούν αρκετά νωρίς τα αναπτυξιακά ορόσημα και παράλληλα αναπτύσσουν τη σύνθετη σκέψη σε μικρή ακόμη ηλικία.

Πέρα από την υπερηφάνεια που λίγο πολύ δείχνουμε όλοι οι γονείς για τα παιδιά μας, άσχετα αν αυτά είναι ή όχι χαρισματικά, οι γονείς που έχουν παιδιά που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, αρκετές φορές επειδή νιώθουν ότι τα παιδιά τους έχουν ήδη αποκτήσει αρκετές γνώσεις, είτε εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης ή ευαισθητοποίησης, δεν ασχολούνται αρκετά μαζί τους και έτσι δεν ικανοποιούν με τον κατάλληλο κ αποτελεσματικό τρόπο την έμφυτη περιέργεια που έχουν για την κατάκτηση της νέας γνώσης. Από την άλλη όμως, υπάρχει και η περίπτωση να θεωρούν ότι το παιδί τους είναι χαρισματικό και στην πραγματικότητα να μην είναι και να το πιέζουν να προσφέρει περισσότερα από όσα μπορεί, προκειμένου να ικανοποιήσει τις δικές τους προσδοκίες. Η παραπομπή του παιδιού σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο, αν βέβαια το επιθυμούν οι ίδιοι οι γονείς, αποτελεί την καλύτερη λύση.

Επομένως η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα διαθέτει εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Είναι απαραίτητο να γίνουν μια σειρά από ειδικά τεστ, που θα ανταποκρίνονται στις γνώσεις που θα αφορούν το αναπτυξιακό νοητικό, αλλά και το συναισθηματικό επίπεδο της παιδικής ηλικίας.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τα παιδιά και κυρίως οι γονείς, είναι απαραίτητο να δείχνουν αποδοχή, κατανόηση, ευαισθησία και ευελιξία. Είναι αρκετά δύσκολο να κρατηθεί η ισορροπία, γιατί πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι ακόμα και τα χαρισματικά παιδιά, εξακολουθούν να είναι παιδιά.

 

Της Μαρίας Μαυρουδή

Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής – Αρθρογράφος – Συγγραφέας


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com