Το ότι διαφωνείς μαζί μου, δεν σημαίνει ότι εγώ σταματώ να σε αγαπώ και να σε αποδέχομαι

Όσο και να ακούγεται καλό ότι οι άνθρωποι για να έχουν μία καλή επικοινωνία μεταξύ τους πρέπει και να συμφωνούν, δεν υφίσταται. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Οι άνθρωποι διαφωνούν μεταξύ τους. Οι αντιλήψεις μας, τα πιστεύω μας, τα θέλω μας, οι ανάγκες μας, το τι μας αρέσει και τι όχι, τα όνειρά μας, είναι διαφορετικά.


Πιο περίπλοκα τα πράγματα γίνονται όταν αυτό αφορά τις συντροφικές σχέσεις. Δύο ξένοι άνθρωποι, μεγαλωμένοι με διαφορετικά πρότυπα, διαφορετικές πεποιθήσεις, διαφορετικό τρόπο ζωής, που αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους και να συμπορευτούν. Το πιο πιθανόν είναι να συγκρούονται οι απόψεις τους πολλές φορές. Το θέμα εδώ είναι οι διαφωνίες να εκφράζονται και να διατυπώνονται όμορφα και ευγενικά και από τις δύο πλευρές.

Το να έχει ο ένας από τους δύο την απαίτηση ο άλλος να συμφωνεί μαζί του επειδή θεωρεί ότι αυτός είναι ο σωστός, οδηγεί τη σχέση στην αποτυχία. Ανεξαρτήτως σωστού και λάθους, ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαφωνήσει και να εκφράσει την αλήθεια του. Αν σέβεσαι και αγαπάς τον εαυτό σου, οφείλεις να είσαι ειλικρινής. Πρώτα με τον εαυτό σου και ύστερα με το σύντροφο σου. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει εάν εσύ άλλα μέσα σου πιστεύεις, άλλα νοιώθεις και άλλα λες και κάνεις. Έχεις καθήκον προς τον εαυτό σου να διαφωνήσεις και να είσαι αληθινός.


Ποιοι είναι οι λόγοι που σε κάνουν να αποφεύγεις τις ασυμφωνίες;

Λάθος! Δεν είναι αυτό η αγάπη! Δεν χρειάζεται να συμφωνώ μαζί σου για να με αγαπάς και να με αποδέχεσαι. Απεναντίας, μία σχέση για να είναι υγιής, χρειάζεται να διαφωνήσεις εκεί που χρειάζεσαι να το κάνεις. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί διάλογος και μόνο έτσι θα εκφραστούν οι απόψεις και από τις δύο πλευρές. Χωρίς διάλογο, η απόλυτη στασιμότητα. Καμία αλλαγή, καμία πρόοδος. Ο σωστός τρόπος διαφωνίας, είναι μία πολύ σημαντική δεξιότητα προκειμένου να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου και να είσαι ευτυχισμένος.

Της Έλενας Σοφοκλέους Κωνσταντίνου
Life & Relationship Coach
https://elenasophocleous.com

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: