,

Άνθρωπο βλέπεις, την ψυχή του δεν κατέχεις

Άνθρωποι χαρούμενοι και φωτεινοί, με μελιστάλακτη ομιλία και μεταξένια λόγια. Η ψυχή της παρέας, καλαμπουρτζήδες, καταφερτζήδες και γενναιόδωροι. Άνθρωποι με μόνιμο το χαμόγελο στα χείλη και περίσσια καλοσύνη. Με υπερπληθώρα προσφορά και κατανόηση. Άνθρωποι περιπλανώμενοι, σκυφτοί και μόνοι, με αχνό και θλιμμένο το βλέμμα στα μάτια. Κρυμμένοι βαθιά στον μικρόκοσμο της δικής τους διαδρομής, με λιγοστές λέξεις. Άνθρωποι κουρασμένοι μερικές φορές απότομοι, δύσπιστοι και εριστικοί…


Ο κάθε άνθρωπος κουβαλάει το δισάκι του. Τις εμπειρίες, τις αδυναμίες του, τα λάθη, τα επιτεύγματά του, τους ανθρώπους του, όλα αυτά που του έχουν συμβεί. Ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή, την δική του πορεία μέσα στο χρόνο. Άλλοι διαβαίνουν την γραμμή της ζωής με ευκολίες, ανέσεις και στήριξη αρκετή, άλλοι πάλι με δύσκολα μονοπάτια και αργά βήματα προς το τέλος της διαδρομής.

Μην κρίνεις από την εμφάνιση, από τη λάμψη των υλικών. Μπορεί να είναι θαμπό το χρώμα τους, αλλά να κρύβουν εσωτερικά τον χρυσό. Μπορεί πάλι να λάμπουν και να προσπαθούν να κρύβουν το σκοτάδι βαθιά, να διστάζουν να το αγγίξουν φοβούμενοι μην τους καταπιεί η σκιά. Μην εκφέρεις γνώμη χωρίς να μάθεις, να ψάξεις, να ανακαλύψεις το γιατί. Ποιες μπόρες, ποιοι κυκλώνες τους έφεραν σε τούτη τη μορφή. Κάθε άνθρωπος, κάθε βλέμμα κρύβει μια ιστορία ανείπωτη, ιδιαίτερη και μοναδική.


Κάποιοι ίσως να κατάφεραν να λαξεύσουν τους δαίμονές τους και να κάνουν φίλους τα σκοτάδια και τις σκιές. Να μετέτρεψαν τις αδυναμίες σε δυνάμεις για να ξορκίσουν το κακό. Άλλοι μέσα από την καλοπέραση και από τους προβολείς, να στήνουν το δικό τους χορό. Ίσως να είναι η βάση τους, τα τείχη τους, η άμυνα, η αυτοπροστασία τους. Όλοι έχουν θέματα για να λύσουν, ο τρόπος αντιμετώπισης αλλάζει. Ποτέ δεν ξέρεις τι περνάει ένας άνθρωπος, τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του μυαλού του και του σπιτιού του. Γι’ αυτό κάνε μια παύση πριν να αρχίσεις να κριτικάρεις και να σχολιάζεις. Όλοι έχουν τη μάχη τους. Μικρή ή μεγάλη, πάντα παραμένει μάχη…

Stella

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: