Γιατί μου είναι τόσο δύσκολο να αποφασίσω;

Καθημερινά καλούμαστε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις στη ζωή μας. Από τις πιο απλές, μέχρι και τις πιο δύσκολες. Αποφάσεις που μας δυσκολεύουν και μας δημιουργούν άγχος. Πολλές φορές σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω μέχρι να αποφασίσουμε, πράγμα το οποίο ίσως μας πάρει αρκετό χρόνο ή και χρόνια και εμείς να εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην ίδια δύσκολη κατάσταση.


Ακόμα και όταν ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά και καταλήξουμε στη σωστή επιλογή, πάλι νοιώθουμε ανίκανοι να αποφασίσουμε. Ενώ κατά βάθος ξέρουμε ποιο είναι το σωστό για εμάς και τι μας κάνει ευτυχισμένους, πάλι μας είναι εντελώς δύσκολο να αποφασίσουμε. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου η δική μας απόφαση επηρεάζει και άλλα άτομα. Όπως το να παρατήσουμε μία καλά αμειβόμενη δουλειά επειδή πλέον δεν μας ευχαριστεί και μας προκαλεί καθημερινό άγχος, όπως και να βγούμε από μία προβληματική σχέση. Περιπτώσεις που πιθανόν να υπάρχουν εξαρτώμενα στη μέση και η απόφαση μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Ο φόβος του άγνωστου μας καθηλώνει. Σε όλες μας τις μεγάλες αποφάσεις πάντα υπάρχει το ρίσκο όσο καλά και να ζυγίσουμε τα πράγματα. Ποτέ όμως δεν θα μάθουμε τι χάσαμε αν δεν τολμήσουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως στα σίγουρα είναι αυτό που έχουμε τώρα. Η παρούσα κατάσταση δηλαδή.


 Πώς νοιώθω τώρα με την παρούσα κατάσταση;
 Είμαι ευχαριστημένος/η με το όπως έχουν τα πράγματα; Αν όχι, υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν;
 Πόσο εγώ ακόμα μπορώ να συμβάλω σε αυτό;

Αν η απάντησή μου είναι “όχι”, γιατί τότε δεν μπορώ να προχωρήσω; Γιατί δεν μπορώ να καταλήξω στην απόφαση που ήδη μέσα μου ξέρω ότι είναι η καλύτερη για μένα; Τι είναι αυτό που φοβάμαι;

Για να αλλάξουμε τα πράγματα και να πετύχουμε τους στόχους μας, χρειάζεται να τολμήσουμε. Κανένας δεν μπορεί όσο και να το θέλει να αποφασίσει για εμάς. Όσο και να παρακαλούμε κάποιον να μπορέσει να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση, όσο και αν τα λόγια του μας επιβεβαιώνουν τις δικές μας σκέψεις, η απόφαση παραμένει πάντα δική μας.

Υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι πιο τολμηροί και δεν κάνουν πισωγυρίσματα όσον αφορά αποφάσεις που αισθάνονται ότι θα τους βοηθήσουν να νοιώσουν ανακούφιση και λύτρωση από ένα καθημερινό άγχος. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που ακόμα εξακολουθούν να το σκέφτονται, παραμένοντας στην ίδια δύσκολη θέση.

Είναι εντάξει να φοβόμαστε, είναι εντάξει να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο να αποφασίσουμε, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή χρειάζεται να ξεκολλήσουμε. Διαφορετικά ποτέ δεν θα πάμε εκεί που ονειρευόμαστε να πάμε.

Της Έλενας Σοφοκλέους Κωνσταντίνου
Life & Relationship Coach
https://elenasophocleous.com


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com