Υλικά για την σάλτσα κιμά (για ένα μικρό στρόγγυλο ταψί)
- 1 πακέτο λαζάνια (μισό κιλό)
- μισό κιλό κιμά (ή και παραπάνω)
- μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά πελτέ
- 4 τριμμένες ντομάτες ώριμες ή τριμμένη ντομάτα σε συσκευασία (1 κουτί)
- μισό ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι – πιπέρι
- κεφαλοτύρι τριμμένο (150 γραμμάρια) ή παρμεζάνα
Υλικά για την μπεσαμέλ (για ένα μικρό στρόγγυλο ταψί)
- 1,5 λίτρο γάλα
- 6 κουταλιές σούπας corn flour ή αλεύρι
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι – πιπέρι
- κεφαλοτύρι τριμμένο (150 γραμμάρια) ή παρμεζάνα
Κατασκευή της σάλτσας κιμά
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και αφού κάψει λίγο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για ακόμη 4-5 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ τσιγαρίζοντάς τα λίγο ακόμη, ώστε ο πελτές να δώσει γεύση στο μείγμα (ο πελτές και να κολλήσει λίγο στην κατσαρόλα, δεν πρέπει να ανησυχήσουμε, καθώς με το ανακάτεμα που θα κάνουμε, θα δώσει γεύση στο φαγητό μας). Κατόπιν βάζουμε και την τριμμένη ντομάτα ανακατεύοντας. Βάζουμε λίγο νεράκι (1 ποτήρι μεγάλο), τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά. Η σάλτσα αυτή δεν πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι, αλλά καλό είναι να είναι λίγο πιο αραιή όταν σταματήσουμε τον βρασμό της, όποτε αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Κατασκευή της μπεσαμέλ (μια διαφορετική μπεσαμέλ)
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ, βάζουμε το υπόλοιπο μισό λίτρο γάλα και εκεί προσθέτουμε το corn flour ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει οπότε το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα που ζεσταίνεται. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Όταν δέσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας. Επίσης βάζουμε το τριμμένο τυρί ανακατεύοντας πάντα, ώστε το υλικό να πάει παντού.
Στήσιμο του φαγητού στο ταψί
Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι με ένα πινελάκι στο κάτω μέρος του και στη συνέχεια απλώνουμε κάτω-κάτω μια στρώση μπεσαμέλ, φροντίζοντας ώστε το υλικό να πάει παντού. Στη συνέχεια στρώνουμε το ταψί ως εξής: Λαζάνια – σάλτσα κιμά- λαζάνια- μπεσαμέλ – σάλτσα κιμά – κεφαλοτύρι και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Εννοείται ότι η τελευταία στρώση πάνω-πάνω θα είναι μπεσαμέλ με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι για να ροδίσει.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στη μισή ώρα και το παρακολουθούμε ώστε μόλις ροδίσει να το βγάλουμε από το φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το κόβουμε σε μικρά, τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!
Της Χριστίνας Κέμου
https://xristinacook.wordpress.com/
Instagram : xristina.kemou