Καραντίνα, η ιστορία επαναλαμβάνεται…

-13 Οκτωβρίου 1904,  Μεταφορά 251 ασθενών στην Σπιναλόγκα

-13 Οκτωβρίου 2020,  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 23.060

Καραντίνα: περιορισμός των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε μια μεταδοτική ασθένεια, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωμένη ιατρική διάγνωση και ως εκ τούτου απομονώνονται από τον υγιή πληθυσμό.


Η καραντίνα είναι μόνο η αρχή. Η εξέλιξη της πανδημίας αβέβαιη. Ο φόβος της ασθένειας δεν αφήνει περιθώρια για κοινωνικές συναναστροφές. Η σωματική επαφή απαγορευμένη, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο της μετάδοσης. Η καθημερινή απολύμανση αναγκαία, προς αποφυγή του ιού. Η απομόνωση, η μόνη λύση. Η περιθωριοποίηση από τον υγιή λαό, είναι απαραίτητη.

Ο εγκλεισμός καθιστά ακόμα δυσκολότερη την αντιμετώπιση της αρρώστιας. Το ψυχικό μαρτύριο οδηγεί σε αλόγιστες πράξεις. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, σαλεύει το μυαλό του ανθρώπου. Οι δυνατότητες αντιμετώπισης της κατάστασης, λιγοστές. Η δύναμη του μυαλού εξασθενεί και στην θέση της έρχεται ο παραλογισμός.


Η ανασφάλεια για το μέλλον και το ενδεχόμενο πως ο φόβος της μετάδοσης θα μείνει για πάντα, δημιουργούν έναν άνθρωπο φυλακισμένο. Ο περιορισμός της ελευθερίας φέρνει βία. Οι αντιδράσεις έντονες και ο λαός ξεσπά…

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα»

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ

 

Της Σοφίας Β.


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com