,

Μια γυναίκα δεν αξίζει μόνο επειδή κάνει παιδιά

μια γυναίκα δεν αξίζει μόνο επειδή κάνει παιδιά

Ως άνθρωπος, έχω μεγάλη εκτίμηση σε γυναίκες που δεν έγιναν μητέρες, επειδή έκριναν πως δεν είναι ικανές να επωμιστούν αυτό τον τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Και ουδέποτε έπεσα στις κοινωνικές προλήψεις, που εξαργυρώνουν την αξία μίας γυναίκας από έναν γάμο και παιδιά. Έχω γνωρίσει σημαντικότατες και αξιολογότατες γυναίκες χωρίς παιδιά και είναι ιδιαίτερη τιμή που σχετίζομαι μαζί τους.


Το συμπονώ το φύλο μου σε πολλές προλήψεις που αντιμετωπίζει, σε πολλά βάσανα που βιώνει καθημερινά. Στην αδιακρισία, στις προκαταλήψεις, στις εμμονές που θεωρούν πως μία γυναίκα αξίζει μόνο ως μητέρα, στις πεποιθήσεις που τη θεωρούν ανολοκλήρωτη, ακόμα και αν έχει πετύχει χίλια άλλα δύο πράγματα. Ο άνθρωπος γεννάει κάθε μέρα. Σκέψεις, συναισθήματα, κείμενα, έργα κάθε είδους. Δεν είναι μόνο η μήτρα η οποία κυοφορεί και προσδίδει αξία σε έναν άνθρωπο. Με ή χωρίς παιδιά, ένας άνθρωπος έχει έναν κύκλο γνωριμιών, προσφέρει στην εργασία του και έχει έναν κύκλο ανθρώπων.

Ο άνθρωπος είναι μία οντότητα με αξία και η προσφορά του δεν περιορίζεται μονάχα στην αναπαραγωγή. Ναι, ο άνθρωπος υπάρχει για να αναπαράγεται, αλλά όχι μόνο για αυτό. Μία γυναίκα δε θεωρείται λιγότερο σημαντική αν προσφέρει χίλια δύο πράγματα, αλλά δεν μπορεί ή δε θέλει να αποκτήσει παιδιά. Πόσοι άνθρωποι άλλαξαν την ανθρωπότητα και δεν απέκτησαν παιδιά; Εκατοντάδες! Είναι καιρός να αποτινάξουμε τις ανόητες προλήψεις του παρελθόντος και να αντιμετωπίσουμε την κάθε γυναίκα ως μία οντότητα με αξία και περιεχόμενο, ανεξαρτήτως παιδιών ή όχι.


Μαρία Σκαμπαρδώνη


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com