,

Η διαφορετικότητά μας…

Αρκετά συχνά βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους πολύ διαφορετικούς, να έχουν μία πολύ ωραία σχέση. Ίσως και να μας εκπλήσσει πώς τόσο διαφορετικοί άνθρωποι έχουν ταιριάξει… Άλλες φορές πάλι, αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που «δεν πάει καλά» ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που φαίνεται να έχουν τόσα κοινά!


Πράγματι, στις σχέσεις είναι πολύ πιθανό αυτό που μας ελκύει και μας γοητεύει στην αρχή, να μας απογοητεύσει στην πορεία. Μπορεί για παράδειγμα δύο άνθρωποι να τραβήξουν ο ένας τον άλλον, λόγω της διαφορετικότητάς τους. Μία διαφορετικότητα που ναι μεν φαίνεται να έχει ίσως και λίγο μυστήριο μέσα, αλλά στην πορεία του χρόνου μπορεί να μας κουράσει. Τότε, μπαίνουμε συνήθως στον πειρασμό να αλλάξουμε αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά του συντρόφου μας, που νιώθαμε πως έκαναν τη διαφορά και τον επιλέξαμε! Τα στοιχεία του εκείνα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Δεν είναι άδικο και γι’ αυτόν, αλλά και για εμάς; Είναι σαν να απορρίπτουμε την δική μας επιλογή. Πως καταρρίπτουμε το γνωστό «τα ετερώνυμα έλκονται» και αναζητούμε «τα ομώνυμα που απωθούνται;»

Αλλάζουμε στο πέρασμα του χρόνου, ξεκινάμε μαζί από ένα σημείο, στην πορεία η προσωπική εξέλιξη του καθενός μπορεί να δημιουργήσει χάσμα ανάμεσα στους δύο συντρόφους, όπου ο ένας έχει προχωρήσει αρκετά μπροστά και ο άλλος έχει μείνει αρκετά πίσω. Μπορεί επίσης οι δρόμοι μας στο ταξίδι της ζωής να μην είναι παράλληλοι, αλλά να αποκλίνουν και τελικά να χαθούμε!


«Αυτά που μου άρεσαν, δεν με συγκινούν άλλο πια!» Τα προσωπικά «θέλω» μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, είναι πιθανό να αλλάξουν μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας. Η εξέλιξη αυτή όμως, δεν σχετίζεται μόνο με την προσωπική αλλαγή, αλλά και με στοιχεία του συντρόφου, τα οποία αρχικά ίσως φαινόντουσαν ελκυστικά, αλλά στην πορεία ξεγύμνωσαν το αληθινό τους πρόσωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας ζηλότυπος σύντροφος, ο οποίος στην αρχή ενδέχεται να γοητεύει τη γυναίκα διότι της δίνει προσοχή, όμως πολύ σύντομα, γίνεται αντιληπτή η παθολογική συμπεριφορά του, η οποία μόνο αρνητικά συναισθήματα προκαλεί. Άλλο παράδειγμα είναι μία αρκετά κοινωνική σύντροφος, που στην αρχή εξιτάρει με το πόσο «ανοιχτή» είναι και πόσο κόσμο γνωρίζει κοινωνικά. Στην πορεία όμως όλο αυτό μπορεί να αρχίσει να ενοχλεί τον σύντροφό της για πολλούς και διάφορους λόγους, αισθανόμενος πως δεν του δίνει την απαραίτητη σημασία ή ότι «κινδυνεύει» από την τόσο μεγάλη κοινωνικότητά της. Και τι μπορούμε να κάνουμε;

Πρώτα από όλα, να μιλήσουμε για αυτό που μας αρέσει ώστε να το ενισχύσουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν μας αρέσει, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε. Είναι τόσο σημαντικό να σου εκφράσω και να μου εκφράσεις τα σημεία εκείνα που μπορεί να γίνουν στην αρχή μικρά και στην συνέχεια μεγάλα αγκαθάκια στη σχέση μας. Με το να τα αποσιωπούμε, το μόνο σίγουρο είναι πως υπογράφουμε τη ημερομηνία λήξης της σχέσης μας…

 

ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΣΧΑ
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας
http://www.marinamoscha.wordpress.com


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com