,

Μπορεί το άγχος να σε παχαίνει;

Μπορεί το άγχος να σε παχαίνει; Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις:


-Τι είναι η κορτιζόλη και πώς συνδέεται με το άγχος
-Πώς επηρεάζει το βάρος σου
-Τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις

 

Τι είναι η Κορτιζόλη:
Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια, 2 μικρά όργανα που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά. Όταν εκτεθούμε σε ένα στρεσογόνο παράγοντα, το σώμα μας αρχίζει να εκκρίνει την κορτιζόλη, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται και το σώμα προετοιμάζεται για μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, που βοήθησε τον άνθρωπο να επιβιώσει και να εξελιχθεί ως είδος. Ωστόσο, όταν η έκκριση κορτιζόλης είναι συνεχώς αυξημένη, δημιουργούνται προβλήματα και δυσάρεστες επιπτώσεις. Τι καταστάσεις οδηγούν σε συνεχώς αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης; Το καθημερινό άγχος, το στρες και η πίεση.


Κορτιζόλη και βάρος
Όταν βρισκόμαστε υπό καθημερινό, χρόνιο στρες, είναι δύσκολο να διατηρήσουμε ισορροπημένες διατροφικές επιλογές. Άλλωστε, τι θα προτιμήσεις όταν έχεις άγχος; Πατατάκια και σοκολάτα ή ένα φρούτο και μια σαλάτα; Φαντάζομαι το πρώτο. Μια μελέτη σε 59 υγιείς γυναίκες, έδειξε ότι όσες είχαν ανεβασμένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, είχαν και πιο αυξημένη όρεξη για τσιμπολόγημα και λιπαρά τρόφιμα, το οποίο σταδιακά οδήγησε σε αύξηση του βάρους τους.

Μια καθημερινότητα χωρίς κανένα άγχος, φαντάζει πρακτικά αδύνατη. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τους παράγοντες που δημιουργούν άγχος. Μπορούμε να μάθουμε να τους διαχειριζόμαστε όμως, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν την υγεία και την διάθεσή μας.

1. Κινήσου, πολύ!

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα οφέλη έχει η άσκηση για το σώμα και την ψυχολογία σου. Κινήσου όσο περισσότερο μπορείς. Με κάθε ευκαιρία. Σίγουρα υπάρχουν 20 λεπτά μέσα στην ημέρα σου, αν το βάλεις προτεραιότητα.

2. Κοιμήσου, όσο χρειάζεται!

Ο ύπνος είναι συχνά ένας παράγοντας που ξεχνάμε εντελώς όταν πρόκειται για το βάρος μας. Όμως η έλλειψη και η κακή ποιότητα ύπνου, αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Σταδιακά το σώμα αναγκάζεται να λειτουργεί με μόνιμη αυπνία και κούραση, επομένως αναζητά ενέργεια από λιπαρά τρόφιμα και μεγάλες ποσότητες φαγητού.

3. Μάθε να αναγνωρίζεις και να διακόπτεις τις αρνητικές σκέψεις!

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να σταματά τις αρνητικές σκέψεις όταν αρχίζουν να εμφανίζονται. Πόσες φορές μια σκέψη οδήγησε σε μια άλλη και μετά σε μια άλλη και πριν το καταλάβεις έφτασες σε ένα συμπέρασμα και ένα συλλογισμό που σου προκάλεσε άγχος, χωρίς να έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά στην πραγματικότητα παρά μόνο στην φαντασία σου; Σταμάτα αυτόν τον “καταρράκτη αρνητικών σκέψεων” όταν αισθάνεσαι ότι αρχίζει. Αυτό θα κρατήσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα σου χαμηλά και δεν θα αναζητήσεις comfort food για να νιώσεις καλύτερα.

4. Εμπιστεύσου ένα επαγγελματία που θα σε βοηθήσει!

Αν αισθάνεσαι ότι το άγχος έχει κυριεύσει την ζωή σου και επηρεάζει την καθημερινότητα και τον τρόπο που τρως, σε βαθμό να σου κάνει κακό, εμπιστεύσου έναν επαγγελματία που ξέρει πως να σε βοηθήσει. Ένας ψυχολόγος θα σου δώσει λύσεις και στρατηγικές για να μειώσεις το άγχος σου και ένας διαιτολόγος θα σου δώσει την κατάλληλη καθοδήγηση για να επιλέξεις ισορροπημένα γεύματα, χωρίς να επηρεάζεσαι από το υπερβολικό άγχος.

 

Τι να κρατήσεις από αυτό το άρθρο:

 

Στυλιανοπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.geonutrition.gr

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: