,

Αν ψάχνεις τον φταίχτη…

Ποιος ζει μια τέλεια ζωή; Ποιος είναι απόλυτα ικανοποιημένος, απόλυτα καλυμμένος με όσα έχει; Η πιο πιθανή απάντηση είναι πως μάλλον κανείς…


Μπορεί να είναι στην ανθρώπινη φύση το αίσθημα του ανικανοποίητου. Μπορεί και καμιά φορά αυτό είναι η κινητήριος δύναμη που μας ωθεί να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να μην το βάζουμε κάτω, να παλεύουμε. Μπορεί να είναι απαραίτητο συναίσθημα για να προχωράμε μπροστά. Καμιά φορά όμως βαλτώνουμε σ’ όσα ζούμε και ενώ είμαστε ανικανοποίητοι με τη ζωή μας, δεν κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε. Βολευόμαστε σ’ αυτό που δεν μας ικανοποιεί, από φόβο μήπως και μια αλλαγή μας οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις, αλλά πόσο χειρότερο μπορεί να είναι κάτι από το κάτι που μας κρατά δυστυχισμένους, απ’ το κάτι που μας αφήνει κενούς; Βολευόμαστε και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουμε τον εαυτό μας, ακόμη και στον εαυτό μας, βρίσκουμε “εξιλαστήρια θύματα”, στα οποία αποδίδουμε τις ευθύνες.

“Δεν φταίω εγώ, αλλά οι γονείς μου / το ταίρι μου / η τύχη μου η μαύρη!”. Εύκολο να αποποιείσαι την ευθύνη κι ακόμη πιο εύκολο να την ρίχνεις αλλού, μόνο που έτσι δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Εύκολο να κρίνεις τις συμπεριφορές και τα λάθη των άλλων, με τα δικά σου όμως τι γίνεται; Πόσο εύκολο είναι να σταθείς μπροστά στον καθρέφτη, να σε κοιτάξεις στα μάτια και να σου παραδεχτείς τα δικά σου λάθη; Πόσο εύκολο σου είναι να ξεστομίσεις πως έχεις βολευτεί στην απραγία και την δυστυχία, γιατί φοβάσαι να κάνεις ένα βήμα να ξεφύγεις απ’ αυτά; Πόσο εύκολο σου είναι να παραδεχτείς πως συνήθως εμείς οι ίδιοι κρατάμε το κλειδί και της ευτυχίας μας; Ναι, ίσως για κάποιους όλα είναι πιο εύκολα. Ναι, ίσως σε μας να έχουν πάει τα πράγματα στραβά. Ναι, ίσως εμείς χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη προσπάθεια, μα… αν θέλουμε όλα τα μπορούμε.


Μόνο απ’ τον εαυτό σου κρύβεσαι, κατηγορώντας όλους τους άλλους εκτός από σένα για ότι σου συμβαίνει. Μόνο απ’ τον εαυτό σου κρύβεσαι και συνεχίζεις να βουλιάζεις στο βούρκο της απραγίας και της δυστυχίας. Κανείς δεν φταίει, παρά μόνο εσύ και θέλει δύναμη για να το παραδεχτείς, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξεις αυτά που δεν σου αρέσουν.

Αν ψάχνεις το φταίχτη, κοίτα τον καθρέφτη…

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου

Advertisements

Μία απάντηση στο “Αν ψάχνεις τον φταίχτη…”

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: