,

Συγγνώμη… άθελά μου

Πόσα συναισθήματα μπορεί να κρύβει μία ταπεινή λέξη; Δώσε εσύ την απάντηση στον εαυτό σου, γιατί το «συγγνώμη» ήταν πάντοτε μία λέξη αξίας. Μία λέξη που κουβαλάει μαζί της φόβο, αδυναμία, μοναχικότητα, μετάνοια, δύναμη, αποδοχή, προσμονή, ελπίδα προς την αλλαγή. Μία λέξη με αμέτρητα συναισθήματα και έννοιες. Ποια από αυτές τις έννοιες υιοθέτησες, ποια διέγραψες, ποια απαρνήθηκες εξαρχής; Πόσες φορές δεν κρύφτηκες πίσω από εκείνην την μικρή λέξη; Πόσο δυνατός ή αδύναμος ένιωσες όταν την είπες ή την σκέφτηκες απλά; Μία «συγγνώμη» είναι αρκετή για να μετακινήσει τα βουνά της ψυχής μας. Αρκεί για να αντιστρέψει τα πάντα προς το άγνωστο.


Μία λέξη που ξέρει να περιμένει. Να δέχεται. Να επιζητά. Να συντροφεύει την μοναξιά. Μία λέξη που θα έπρεπε να διδάσκεται πρώτη, μέσα σε κάθε σπιτικό. Μία λέξη που την αγκαλιάζει αυτόματα «το νοιάζομαι». Σου είναι εύκολο να την πεις ή δάμασες τον εγωισμό σου, αφήνοντας τον να γιγαντωθεί μπροστά της; Αλήθεια αν το έκανες αυτό, τότε έγινες συνωμότης ενός μικρού εγκλήματος. Αν είσαι από εκείνους που δεν μπορούν να διακρίνουν την δύναμη που κρύβει αυτή η λέξη, μέσα στην αδυναμία που φαίνεται τόσο επιφανειακά ότι την χαρακτηρίζει, τότε θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς. Πώς αναμετρούνται τα «συγγνώμη» μας; Μακριά ίσως από υπέρμετρους εγωκεντρισμούς. Σε σημεία που κρατάνε απόσταση από εκείνους και πλάθονται με αξίες ζωής. Σε σοκάκια που λίγοι μπορούν να βαδίσουν.

Δώσε τη «συγγνώμη» σου εκεί που την αξίζουν. Εκεί που το συναίσθημα δεν μπορεί να λυγίσει μπροστά στην λογική σου και εκεί που το αντίθετο επίσης μπορεί να συμβεί. Δώσε τη «συγγνώμη» σου για να γίνει η δική σου ηλιαχτίδα μέσα στο σκοτάδι. Η κινητήριος δύναμη που θα ισορροπήσει την όποια αδυναμία μπορεί να νιώσεις. Δώσε τη «συγγνώμη» σου όπως το «σ’ αγαπώ» σου. Μην την σκορπάς, μην την αναλώνεις, μην την σπαταλάς…


Βούλα Γκεμίση


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com