,

Κοιλιακό Λίπος. Είναι επικίνδυνο για την υγεία μου;

Το λίπος στην κοιλιά είναι το σημείο του σώματος που οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες θέλουν να αλλάξουν. Δεν είναι όμως μόνο αισθητικοί οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει κανείς να μειώσει το κοιλιακό του λίπος.


Το κοιλιακό λίπος είναι 2 ειδών:

Συνήθως όταν αυξάνεται το ένα αυτόματα αυξάνεται και το άλλο.


Το σπλαχνικό λίπος κρύβει κινδύνους. Το σπλαχνικό ή αλλιώς “κρυμμένο” λίπος, είναι αυτό που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Απελευθερώνει ουσίες όπως λιπαρά οξέα, ορμόνες και ουσίες που προκαλούν φλεγμονή, δημιουργώντας προβλήματα στον οργανισμό, όπως αύξηση στην χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μάλιστα αυτή η συσχέτιση έγινε γνωστή περίπου μισό αιώνα πριν, όταν ο ο Γάλλος φυσικός Jean Vague παρατήρησε ότι ασθενείς με σωματότυπο “μήλο”, δηλαδή συσσώρευση περισσότερου λίπους στην κοιλιά, εμφάνιζαν συχνότερα διαβήτη.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το λίπος στην κοιλιά ίσως να κρύβει κινδύνους. Δεν είναι απλά ένα αντιαισθητικό πρόβλημα.

Πως θα μειώσω το κοιλιακό λίπος;
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια μαγική άσκηση ή ένα συμπλήρωμα που θα “κάψει” το λίπος. Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ διατροφής και άσκησης.

Το σπλαχνικό λίπος μειώνεται με την γυμναστική, αν αυτή γίνεται συχνά και με κάποια διάρκεια. Οι ασκήσεις για το συγκεκριμένο σημείο του σώματος σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν, γιατί θα βελτιώσουν την κατάσταση των κοιλιακών μυών και θα οδηγήσουν σταδιακά στην γράμμωση.

Ακόμα και απλά πράγματα, όπως το να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ ή να κατεβαίνουμε μια στάση νωρίτερα από το λεωφορείο για να περπατήσουμε λιγάκι παραπάνω, μπορούν να αυξήσουν την συνολική σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα.

Όσον αφορά την διατροφή, ούτε εδώ υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστικό. Το κοιλιακό λίπος είναι ένδειξη επιπλέον κιλών, επομένως το πρώτο βήμα είναι να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό μας βάρος.

Τι μπορούμε να κάνουμε:
1.Αύξηση της κίνησης μέσα στην ημέρα. Γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, χορός, ασκήσεις με βαράκια, pilates, οτιδήποτε σου αρέσει και σε γεμίζει.
2. Μείωση των επιπλέον θερμίδων. Τι είναι αυτό που αισθάνομαι ότι τσιμπολογάω συνέχεια; Με ποιο τρόφιμο χάνω τον έλεγχο; Ποια ώρα της ημέρας θέλω να φάω κάτι γλυκό; Αν συνειδητά ελέγξουμε πόσο θα φάμε σε αυτές τις περιπτώσεις, σίγουρα
έχουμε μειώσει τις επιπλέον θερμίδες.

Στο καινούργιο μου ebook θα ανακαλύψεις τα 3 πιο σημαντικά συστατικά για μια επιτυχημένη μείωση βάρους. (βρες το εδώ).

Με μικρά και σταθερά βήματα, όλα γίνονται σταδιακά πιο εύκολα.

 

Στυλιανοπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.geonutrition.gr

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: