,

Πώς να πετυχαίνεις κάθε σου στόχο!

Καθημερινά ακούω τα κίνητρα και τους στόχους ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν το σώμα τους “Να χάσω 8-10 κιλά μέχρι το καλοκαίρι”, “Να πάρω όγκο, χωρίς γραμμάριο λίπους”, “Να μπω στα ρούχα που έμπαινα πριν από 20 χρόνια” κ.ο.κ. Αυτοί οι στόχοι, σπάνια γίνονται πραγματικότητα. Σίγουρα έχεις βρεθεί κι σε αυτή την θέση. Τι πάει στραβά; Γιατί αποτυγχάνεις;


Στο σημείο αυτό, θα σου δώσω μια πολύ σημαντική συμβουλή. Μια συμβουλή που θα σε γλιτώσει από χαμένο κόπο, χρόνο και χρήμα. Με το να θέσεις SMART στόχους!

Ας πάρουμε για παράδειγμα, ένα στόχο γενικό και λίγο αόριστο, όπως το “Θέλω να χάσω κιλά” και ας τον μετατρέψουμε σε έξυπνο στόχο (SMART – Specific – Συγκεκριμένο). “Θα μειώσω την κατανάλωση γλυκών, ώστε να χάσω κιλά”. Δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της διατροφής, ο στόχος γίνεται πιο συγκεκριμένος και η προσοχή περνάει στην διατροφή, το μέσο που θα μας βοηθήσει να τον πετύχουμε.


Μesurable-Μετρήσιμος: “Θα μειώσω την κατανάλωση γλυκών στα μισά από όσο τρώω, ώστε να χάσω 8 κιλά”. Βάζοντας ένα νούμερο, δημιουργούμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον στόχο μας.

Achievable-Εφικτός: Ο στόχος εξ αρχής θα πρέπει να είναι εφικτός. Συνδυάζεται και με το ακριβώς παρακάτω.

Realistic-Ρεαλιστικός: Ο αριθμός των κιλών που επέλεξα να χάσω θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην καθημερινότητά μου, στον τρόπο που τρώω, στο αν γυμνάζομαι και κινούμαι.

TimeBased-Με χρονικό περιθώριο: Το σημείο κλειδί ενός έξυπνου στόχου είναι να έχει ημερομηνία λήξης. Διαφορετικά, απλά αναβάλλεται συνεχώς, αφού δεν υπάρχει ο χρόνος να σε “πιέζει” να συνεχίσεις.

Αν λάβουμε υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά που έχει ένας έξυπνος στόχος, η αρχική φράση
“θέλω να χάσω κιλά” μετατρέπεται σε “Θα μειώσω την κατανάλωση γλυκών στο μισό ώστε να χάσω 8 κιλά μέσα στους επόμενους 4 μήνες”.

Άλλα παραδείγματα έξυπνων στόχων είναι:
Θα περπατάω με γρήγορο ρυθμό, για 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα.
Θα τρώω 3 μερίδες φρούτων μέσα στην ημέρα.
Θα πίνω αναψυκτικό μόνο 1 φορά την εβδομάδα.

Όταν θέτουμε έξυπνους στόχους, συγκεκριμένους, μετρήσιμους, ρεαλιστικούς και χρονικά περιορισμένους, οδηγούμαστε σε σίγουρη επιτυχία!

 

Στυλιανοπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.geonutrition.gr

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: