,

“Ιφιγένεια” της Μαρίας Τσακίρη – μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία

Η “Ιφιγένεια” της Μαρίας Τσακίρη, δίχως λογοτεχνικούς καλλωπισμούς και ωραιοποίηση των γεγονότων, μας διηγείται από την αρχή της ζωής της, την ιστορία μίας γυναίκας 50 ετών, η οποία βίωσε για εφτά ολόκληρα χρόνια την κακοποίηση και τους βιασμούς από τον ίδιο τον πατέρα της!


Η “Ιφιγένεια” είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα βιβλία που έχω διαβάσει και ίσως το πρώτο βιβλίο στην Ελληνική λογοτεχνία, που αφηγείται με ωμό ρεαλισμό την περίπτωση της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Η “Ιφιγένεια” μέσα από αυτό το βιβλίο, κάνει μία κατάθεση ψυχής και επιθυμεί να κάνει τον κόσμο να ακούσει την κραυγή της. Κυρίως, επιθυμεί να περάσει ένα μήνυμα κατά της παιδικής κακοποίησης, να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις που κυριαρχούν στην Ελληνική κοινωνία οι οποίες ακόμα και σήμερα επιρρίπτουν ευθύνες στο θύμα.

Το βιβλίο είναι σκληρό και μεταχειρίζεται βίαιη γλώσσα, επιθυμώντας να ξυπνήσει τον αναγνώστη και να τον ταράξει, σχετικά με την άσχημη επιρροή που έχει η κακοποίηση στο παιδί που τη δέχεται. Η Ιφιγένεια μέχρι τα 50 της χρόνια, είχε αντιμετωπίσει τα πάντα. Βιασμούς, βία, την απόρριψη της μητέρας και της κοινωνίας ολόκληρης που την περιθωριοποίησε, τη χρήση ναρκωτικών, την ασθένεια του μονάκριβου γιου της…


Καταφέρνει να σου περάσει το μήνυμα πως τίποτα δεν μπορεί να κάμψει τη δύναμη και τη θέλησή σου για ζωή. Απορείς για τον πατέρα και αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν ένας γονιός να βλάπτει τόσο πολύ το παιδί του, εξοργίζεσαι με τη μάνα η οποία ουσιαστικά έμεινε αμέτοχη ακόμα και αν γνώριζε υποσυνείδητα τι συμβαίνει, θαυμάζεις την Ιφιγένεια που στέκεται στα πόδια της παρά τις χίμαιρες της ζωής της. Ομολογώ πως είναι ένα βιβλίο που απαιτεί “γερό” στομάχι. Είναι καθηλωτικό! Σε κάνει να εύχεσαι να μπορούσες να ορμήσεις μέσα στις σελίδες του και να σταματούσες έστω μία από τις κακοποιήσεις που υπέστη η Ιφιγένεια.

Ένα βιβλίο που επιθυμεί να αποδομήσει όσα πιστεύαμε για τη σεξουαλική κακοποίηση, δίνοντάς μας την ευκαιρία να διεισδύσουμε στο σκεπτικό ενός βιαστή, ο οποίος ξεκινά από την απλή προσέγγιση, μέχρι να αποκαλύψει το κτήνος που υπάρχει μέσα του.

Ένα βιβλίο που με συγκλόνισε, με θύμωσε, μου προκάλεσε ένα κράμα συναισθημάτων. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

 

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com