,

“Κόλλησε ο μεταβολισμός μου” τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:
-Τι είναι ο μεταβολισμός
-Ποιοι παράγοντες μειώνουν την λειτουργία του
-Πως να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου


Τι είναι ο μεταβολισμός
Ο μεταβολισμός αναφέρεται σε όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στον οργανισμό μας, προκειμένου να παραχθεί ενέργεια για απαραίτητες λειτουργίες όπως η πέψη, η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος, η παραγωγή ορμονών κτλ. Το σώμα μας εξασφαλίζει αυτή την ενέργεια, διασπώντας την τροφή. Με απλά λόγια, σκέψου τον μεταβολισμό σαν την μηχανή ενός αυτοκινήτου. Βάζεις βενζίνη (τροφή) για να σε μεταφέρει όπου χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα, να ανεβαίνει δύσκολες ανηφόρες και να τρέχει στις κατηφόρες.

Ωστόσο, έχουμε λανθασμένα συνδέσει την λέξη “μεταβολισμός”, με την απώλεια ή την αύξηση κιλών. Σίγουρα θα έχεις ακούσει ή πει εκφράσεις όπως “Έχω αργό μεταβολισμό και δεν χάνω κιλά” ή “Έχει κολλήσει ο μεταβολισμός μου”. Είναι όμως σωστές; Έχουν επιστημονική βάση;


Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας;

1. Η ηλικία
Καθώς μεγαλώνουμε μειώνονται οι θερμίδες που μπορεί να καταναλώσει το σώμα μας για τις λειτουργίες του. Ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλάζει ραγδαία η κατανομή λίπους στο σώμα καθώς και η παραγωγή ορμονών. Έτσι, μπορεί ακόμα και με την ίδια ποσότητα φαγητού να παρατηρούν τα κιλά τους να αυξάνονται.

2. Η αναλογία των μυών με το λίπος μας
Η μυική μάζα είναι πιο ενεργή μεταβολικά. Οι μυς μας δηλαδή συμμετέχουν πολύ στην καύση των θερμίδων. Άρα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ασκήσεις με βαράκια, για να εξασφαλίσουμε έναν ενεργό μεταβολισμό.

3. Οι συχνές, στερητικές δίαιτες
Θυμήσου ξανά το αυτοκίνητο που είπαμε στην αρχή. Η μηχανή του αυτοκινήτου, είναι  εκεί για να σε βοηθάει να κινείσαι και να είσαι καλά. Δεν βλέπει πόση βενζίνη της ρίχνεις (δηλαδή τι βάζεις στο πιάτο σου). Όταν μιας της ρίχνεις πολύ και μετά ελάχιστο, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά κι έτσι αμύνεται με το να κρατάει το αμάξι ακίνητο. Αν δηλαδή εξουθενώνεις τον μεταβολισμό σου με στερητικές δίαιτες, χάνεις απότομα πολλά κιλά και ύστερα τα ξαναπαίρνεις, τότε για να σε προστατεύσει ο μεταβολισμός σου, δεν λειτουργεί και μπαίνει σε κατάσταση άμυνας, μέχρι να τραφείς ξανά φυσιολογικά και ισορροπημένα!

Πώς βελτιώνεται ο μεταβολισμός μας;

Δεν υπάρχουν λοιπόν μεταβολισμοί που “κολλάνε” ή “κοιμούνται”. Υπάρχει πάντα ένας λόγος που ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί σωστά και φυσικά τρόπος να τον βελτιώσεις!

Βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον;
Μείνε συντονισμένη για όλα τα καινούργια άρθρα του Geonutrition.
Κάνε εγγραφή σήμερα: http://eepurl.com/dHildj

 

Στυλιανοπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.geonutrition.gr


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com