,

Την αληθινή μόρφωση, δεν την συναντάς στα πτυχία

Θα σου πω κάτι και κράτα το καλά στο μυαλό σου. Δεν με ενδιαφέρουν τα πτυχία σου, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά σου. Ούτε οι 5 γλώσσες που έμαθες. Δεν με νοιάζει αν έχεις γυρίσει τον κόσμο όλο και έχεις επισκεφθεί τα πιο ακριβά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Δεν θέλω να ξέρω πόσα λεφτά ξόδεψες στις πιο ακριβές μπουτίκ. Τα γράμματα και το χρήμα δεν σε κάνουν άνθρωπο.


Τι και αν έχεις σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια; Τι και αν έχεις μια καλή δουλειά που σου επιτρέπει να ζεις πλουσιοπάροχα; Μου είναι όλα αυτά εντελώς αδιάφορα. Μου είσαι αδιάφορος φίλε μου, όταν δεν έχεις αξίες. Και ναι, δυστυχώς παρότι έχεις άπειρες γνώσεις, δεν κατάφερες ποτέ να συναντηθείς με την αληθινή μόρφωση. Την ηθική και τις ανθρώπινες αξίες.

Γνώρισα ανθρώπους στη ζωή μου, που δεν κατάφεραν να έχουν τα δικά σου πτυχία. Άνθρωποι που η ζωή δεν τους τα έδωσε όλα στο πιάτο. Που δεν μπόρεσαν να φτάσουν καν τις βασικές γνώσεις. Κι όμως είναι τόσο μορφωμένοι! Αυτοί οι άνθρωποι θα σου πουν “καλημέρα” με χαμόγελο και ας έχουν στην πλάτη τους όλα τα βάρη του κόσμου. Ενός κόσμου που εσύ δεν γνώρισες από τύχη. Είναι ευγενικοί, υπομονετικοί. Περιμένουν με υπομονή τη σειρά τους και φεύγοντας χαμογελούν και λένε “ευχαριστώ”. Δεν υψώνουν ποτέ την φωνή τους. Και ας τους πνίγει το δίκιο. Δεν θα σε προσβάλλουν ποτέ, σκέφτονται πριν μιλήσουν. Και ξέρεις γιατί; Γιατί γνωρίζουν την ανθρώπινη αξία. Γιατί έχουν αρχές και ήθος. Γιατί όταν λένε “ευχαριστώ” σε κοιτάνε στα μάτια και καταλαβαίνεις πόσο σε εκτιμούν και πως το εννοούν .


Τι κ αν έχεις γνώσεις φίλε μου; Κάπου στη διαδρομή ξέχασες να είσαι άνθρωπος, ξέχασες ότι τα ρούχα που φοράς, το σπίτι που μένεις, το αυτοκίνητο που οδηγείς δεν σε χαρακτηρίζουν… Κάπου εκεί έχασες το νόημα της ζωής. Αναθεώρησε τις αξίες σου λοιπόν και γίνε άνθρωπος.

Gypsy Soul


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com