,

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να λερώνει την ψυχή σου

Καμιά φορά, χρειάζεται να πάρεις χρόνο και απόσταση από κάποιους ανθρώπους, για να καταφέρεις να συνειδητοποιήσεις την επίδραση που τελικά είχαν μέσα σου. Από κάποιους ανθρώπους που έδιωξες από κοντά σου και που φαινομενικά αφού αναγνώρισες την τοξικότητά τους σύντομα, δεν μπόρεσαν ν’ αγγίξουν την ψυχή σου, κάνοντάς της κακό. Καμιά φορά όμως, μπορεί να έχουν κάνει μεγαλύτερη ζημιά μέσα σου απ’ ότι υποπτεύεσαι…


Άνθρωποι κρυφές πληγές. Άνθρωποι τυφλά τραύματα. Άνθρωποι που όσο μακριά κι αν φύγουν από κοντά σου, συνεχίζουν να σου κάνουν κακό. Πώς; Επιτρέποντας στην σκέψη τους, να μαυρίζει την ψυχή σου!

Άνθρωποι που σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σ’ εκμεταλλεύτηκαν. Άνθρωποι που προσπάθησαν να σου κάνουν κακό με τα λόγια ή τις πράξεις τους. Άνθρωποι που αποφάσισες πως δεν θέλεις να υπάρχουν στη ζωή σου. Άνθρωποι που απομάκρυνες, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο να ξεφορτωθείς από μέσα σου.


Έφυγαν. Έφυγαν αλλά εκτός από τις πληγές που άφησαν, πληγές που με τον καιρό θα γιατρέψεις, άφησαν κάτι ακόμη χειρότερο, αρνητικά συναισθήματα. Συναισθήματα που μπορεί να απευθύνονται σ’ αυτούς (και να μην επηρεάζουν τις σχέσεις σου με άλλους ανθρώπους) αλλά έχουν στόχο εσένα. Εσένα, γιατί την δική σου ψυχή γεμίζουν…

Αν αφήσεις ένα σάπιο φρούτο για καιρό δίπλα σε άλλα, φρέσκα, δεν πρόκειται να διορθωθεί η σαπίλα του, το ένα σάπιο φρούτο είναι αυτό, που θα επηρεάσει όλα τα υπόλοιπα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την ψυχή μας. Αν αφήσουμε αρνητικά συναισθήματα για καιρό μέσα μας, σιγά σιγά αρχίζουν να την δηλητηριάζουν ολόκληρη, ακόμη κι αν είναι μόνο ένα άτομο, σε μια ψυχή γεμάτη αγάπη για όλους τους υπόλοιπους… Αν η σκέψη κάποιου μας προξενεί απέχθεια, αντιπάθεια ή ακόμη και μίσος, δεν αφήνουμε την ψυχή μας να γιατρευτεί, ούτε να ηρεμήσει κι αυτό είναι το χειρότερο κακό που μπορεί να μας κάνει κάποιος.

Ίσως να μην μπορείς να ξεχάσεις, ούτε και να συγχωρήσεις. Ίσως σου μοιάζει αδύνατον. Αυτό που μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις όμως, είναι να πάψεις να ασχολείσαι. Να αφήσεις το χρόνο να κάνει τη δουλειά του κι εκείνος ξέρει… θα χαϊδεύει σιγά σιγά τις μνήμες, μέχρι που θα τις αφανίσει. Μπορείς να τον βοηθήσεις με το να μην προσπαθείς να εκδικηθείς, με το να μην αναμασάς ξανά και ξανά όσα έγιναν, με το να μην επανέρχεσαι ξανά και ξανά σ’ όσα σου έκανε. Δώσε στην ψυχή σου την ευκαιρία να συνεχίσει να είναι λευκή και καθαρή και… μην φοβάσαι, στο τέλος ο καθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει!

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου

 

Advertisements

2 απαντήσεις στο “Μην επιτρέπεις σε κανέναν να λερώνει την ψυχή σου”

  1. Λες και έχετε μια κάμερα που παρακολουθεί την ζωή μου το τελευταίο διάστημα. Απόλυτη ταύτιση με συγκεκριμένη κατάσταση μου αυτό τον καιρό! Η τοξικότητα και τα αρνητικά συναισθήματα που αφήνει δεν επιτρέπουν στον άλλον να σε κάνει αποδεκτό.
    Μπράβο για την γραφή!

    • Το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος είναι η αναγνώρισή του. Άρα εφόσον το αναγνωρισαμε θα βρούμε και τη λύση.
      Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: