,

Όχι, δεν γίνεται να σ’ αγαπάνε όλοι!

Μπορεί να καταβάλλεις κάθε δυνατή προσπάθεια να μη στεναχωρήσεις κανέναν, να προσπαθείς να είσαι ευγενικός με όλους και να αποφεύγεις να χαλάς χατίρια. Μπορεί να έχεις πάντα μια καλή κουβέντα για τους ανθρώπους γύρω σου και να προσπαθείς να μην σχολιάζεις κανέναν αρνητικά. Μπορεί να κάνεις το παν για να είσαι δίπλα σε όποιον χρειαστεί οτιδήποτε και να προσφέρεις απλόχερα τη βοήθειά σου. Μπορεί… ξέρεις όμως κάτι; Ακόμη και τότε, δεν θα σ’ αγαπάνε όλοι!


Ίσως σου φαίνεται τρελό! Ίσως σου φαίνεται παράξενο, που παρότι είσαι τόσο καλός με όλους, υπάρχουν κάποιοι που σε αντιπαθούν, μια πολύ μεγάλη αλήθεια είναι όμως, πως όλοι είμαστε κακοί στην ιστορία κάποιου! Ότι κι αν κάνεις λοιπόν, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα σε αγαπούν, δεν θα σε συμπαθούν και θα μιλούν με άσχημους χαρακτηρισμούς για σένα.

Πιθανόν να πεις ότι δεν σε αφορά. Ότι δεν σε νοιάζει τι λένε για σένα και πως σημασία έχει να είσαι εσύ καλά με την συνείδησή σου. Εξάλλου ότι κάνεις, το κάνεις για την δική σου ψυχή, την δική σου ηρεμία κι όχι για να ακούσεις “ευχαριστώ” ή όμορφα λόγια. Ότι κάνεις, το κάνεις για να νιώθεις εσύ καλά και να μην σε τρώνε οι τύψεις ότι μπορούσες να βοηθήσεις και δεν το έπραξες ή γιατί στεναχώρησες κάποιον. Αλήθεια όμως… γι’ αυτό το κάνεις; Γι’ αυτό ή μήπως αισθάνεσαι πως μόνο έτσι θα μπορούσες να είσαι αγαπητός; Γι’ αυτό ή μήπως νιώθεις πως μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο θα σε θεωρούν σημαντικό;


Δεν είναι κακό να είσαι καλός. Είναι όμως κακό να είσαι καλός με όλους τους άλλους, ξεζουμίζοντας τον εαυτό σου απ’ την υπερπροσπάθεια. Είναι κακό να καταπιέζεις τα δικά σου “θέλω” για να ικανοποιήσεις αυτά των τρίτων. Είναι κακό να βάζεις τον εαυτό σου σε τελευταία μοίρα, θέτοντας ως προτεραιότητα όλους τους υπόλοιπους. Είναι κακό, γιατί διαλύοντας τον εαυτό σου για να βοηθήσεις όλους τους άλλους, υποβαθμίζεις απίστευτα τον μοναδικό άνθρωπο που θα βρίσκεται δίπλα σου για πάντα. Εσένα. Κι αυτό όχι, δεν είναι καλό.

Δεν είναι κακό να είσαι καλός και δεν υπάρχει κανείς που θα σου πει να μην βοηθάς όταν μπορείς. Όσοι όμως σ’ αγαπούν πραγματικά, θα σου πουν να αγαπάς πρώτα τον εαυτό σου και να μην τον ξοδεύεις σε χατίρια τρίτων. Να βοηθάς, αλλά μέχρι εκεί που δεν ξοδεύεις ανεπανόρθωτα εσένα. Και να θυμάσαι πως όπως δεν γίνεται να αγαπάς εσύ τους πάντες, δεν γίνεται να σ’ αγαπάνε όλοι. Κι αν όλο αυτό το μοίρασμα του εαυτού σου, το κάνεις για να κερδίσεις παραπάνω αγάπη, μην ξεχνάς πως κανείς δεν θα κάνει αυτό που δεν κάνεις εσύ. Αν εσύ δεν αγαπάς εσένα, δεν πρόκειται κανείς. Ότι κι αν κάνεις…

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com