,

Εσύ πιστεύεις στο μάτι;

-Φτύσε με, μη με ματιάξεις!


-Πάρε τη γιαγιά να με ξεματιάξει! Με πεθαίνει το κεφάλι μου!

-Σκόρδα! Σκόρδα! Κούκλα είσαι!


Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει όλα τα παραπάνω; Κυρίως από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αν και η αλήθεια είναι πως τα λένε όλοι (άντρες – γυναίκες – νέοι – γηραιότεροι), όταν δεν τους ακούει πολύς κόσμος. Όλοι οι μεγαλύτεροι, έχουν να μας διηγηθούν μια ιστορία για τότε, που “κόντεψαν να σκάσουν από μάτι” κι ευτυχώς που βρέθηκε εκείνη η θεία / γιαγιά που είπε την ευχή και ησύχασαν!

Η εκκλησία πιστεύει στο μάτι, γι’ αυτό και υπάρχει ειδική ευχή που διαβάζει ο ιερέας στον “ματιασμένο”, ώστε να πάρει από πάνω του τη δαιμονική ενέργεια. Για την εκκλησία, το μάτι, είναι ο φθόνος, που μέσω του βλέμματος, βγάζει ο φθονερός άνθρωπος, για κάτι που βλέπει και το ζηλεύει. Οι παραδόσεις λένε, πως αυτοί που ματιάζουν, έχουν ανοιχτόχρωμα ή γουρλωτά μάτια (!!!) ή είναι καμπούρηδες (!!!) ή έχουν στραβά πόδια (!!!) ή στραβή μύτη (!!!).

Απ’ την άλλη πλευρά, αυτοί που ματιάζονται εύκολα είναι όμορφοι, πετυχημένοι, πλούσιοι ή τυχεροί (!!!). Πιο ευάλωτα στο μάτι λέγεται πως είναι τα παιδιά, αλλά ματιάζονται ακόμη και κάποια ζώα, άλογα, κατσίκες, πρόβατα κτλ. Δεν ματιάζονται όμως το φίδι, ο σκύλος κι ο λύκος (!!!).

Η επιστήμη δεν έχει βρει κάποια εξήγηση για το θέμα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν, πως το μάτι για τον ματιασμένο, είναι θέμα αυθυποβολής ή ότι τα συμπτώματα είναι ψυχοσωματικά. Πρόκειται για αρνητικά συναισθήματα, που σωματοποιούνται λόγω του ότι δεν εξωτερικεύονται. Αναφορικά με το ξεμάτιασμα, κάποιοι ψυχολόγοι λένε, πως ο “ματιασμένος” νιώθει καλύτερα, λόγω του ότι πιστεύει ότι θα νιώσει καλύτερα.

Το μάτιασμα, είναι ένα κομμάτι της παράδοσής μας, που δύσκολα θα εξαλειφθεί, κυρίως γιατί πολλοί νομίζουν πως όντως ισχύει και μόνη λύση θεωρείται το ξεμάτιασμα.

Προσωπική μου άποψη, πως όλα αυτά είναι απλά αστεία! Δεν νοείται τη σήμερον εποχή να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, που πιστεύει σ’ αυτά! Βέβαια, μεταξύ μας, όταν αρχίσω να νιώθω λίγο πονοκέφαλο, παίρνω τη μαμά μου και της λέω να με ξεματιάξει (για καλό και για κακό). Κι επίσης, τα “ψιλοπαίρνω” κρανίο, όταν σε κοιτάει η άλλη και σου λέει “Μη φοβάσαι! Δεν ματιάζω!”. Και που το ξέρεις μαντάμ; Αν μάτιαζες θα σου ερχόταν ειδοποίηση; Φτύσε με σε παρακαλώ! Είναι να παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα;

Της Κικής Γιοβανοπούλου

Advertisements

4 απαντήσεις στο “Εσύ πιστεύεις στο μάτι;”

  1. Καλημέρα σας!!! Με κάνατε να χαμογελάσω!!Να αρχίσω έτσι. Η ξαδέλφη μου, κοτζάμ γιατρός επιστήμονας του Χάρβαντ, ερευνήτρια πάνω στις ειδικές οφθαμολογικές παθήσεις κι ύστερα χειρούργος- ξέρετε από κείνους τους γιατρούς που κάνουν τους τυφλούς να βλέπουν-, από την Αμερική που είναι, τηλεφωνούσε στην μητέρα μου- τότε που ζούσε η μάνα μου- και της ζητούσε να την ξεματιάσει!
    Δεν ξέρω τι λένε οι επιστήμονες που αναφέρετε. Έχω αρνηθεί την ύπαρξή του “κακού ματιού” τόσες φορές και άλλες τόσες την έχω δεχτεί .Και έχει επικρατήσει σε μένα η άποψη οτι υπάρχει. Ξέρω οτι Το “κακό” μάτι υπάρχει. Δεν είναι αυθυποβολή- μπορεί να είναι και έτσι μερικές φορές- μπορεί και να είναι και εκδήλωση ψυχοσωματικών αιτιών -αλλά τις περισσότερες φορές είναι αληθινή η αιτία των συμπτωμάτων του πάνω στον άνθρωπο που έχει βληθεί από αυτήν την αρνητική ενέργεια. Οι άνθρωποι έχουν ενέργεια, ξέρετε..Άλλοι, θετική και άλλοι, αρνητική. Και, την εκπέμπουν. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο.¨Άλλοι την πνίγουν μέσα τους και σκάνε.Πόσες φορές σας έχει τύχει να δείτε ένα άγνωστο άνθρωπο και να νοιώσετε , χωρίς συγκεκριμένη αιτία άβολα,δυσάρεστα ή και αντιπάθεια ακόμη; Και , πόσες άλλες φορές έχετε δει άλλους αγνωστούς σας ανθρώπους που χωρίς συγκεκριμένη αιτία, σας δίνει η παρουσία τους ένα όμορφο συναίσθημα, σας κάνει να νοιώθετε καλά, και οτι μπορείτε να δείξετε εμπιστοσύνη σε αυτόν τον άγνωστο; Η ενέργεια που εκπέμπουμε εμείς οι άνθρωποι, είναι πίσω.από αυτά.. Και ο άλλος την “εισπράττει”. Πολύ ή λίγο. Μπορεί και καθόλου, βέβαια. Εξαρτάται από την ευαισθησία του.
    Ενδιαφέρον το θέμα σας κι ακόμη πιο ωραίος ο τρόπος που το παρουσιάσατε! Νάστε καλά!!

    • Καλημέρα σας κι ευχαριστούμε για το όμορφο και στοχευμένο σχόλιό σας! Η αλήθεια είναι πως πολλά ακούγονται γύρω απ’ το θέμα αλλά σαφής και εμπεριστατωμένη άποψη δεν υπάρχει. Το τι πιστεύει ο καθένας είναι υποκειμενικό θέμα και χαιρόμαστε που διαβάζουμε τη δική σας άποψη!
      Ευχαριστούμε θερμά για τα καλά σας λόγια για το άρθρο μας!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: