,

Δημόσια VS Ιδιωτικά Σχολεία

Πρόσφατα συζητούσα με τους φίλους μας σχετικά με το σχολείο που θα στείλουμε τα παιδιά μας την επόμενη χρονιά, μιας και ξεκινάνε το δημοτικό. Στη συζήτηση αναφέραμε και αν θα το στείλουμε σε Ιδιωτικό ή σε Δημόσιο. Οι απόψεις πάνω σ’αυτό το θέμα ανέκαθεν διίστανται και όχι μόνο λόγω του οικονομικού αλλά και πολλών άλλων λόγων.  Σαν μαθήτρια, έχω περάσει και από τα δύο, αλλά τώρα με τη ματιά του γονιού τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.


Έτσι προσπαθήσαμε να τα συγκρίνουμε…

Δημόσιο


Το μεγαλύτερο ατού του δημοσίου είναι ότι είναι ΔΩΡΕΑΝ.  Οι γονείς ακόμη και να μπορούν  να πληρώσουν τα δίδακτρα ενός ιδιωτικού προτιμούν να τα διαθέσουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, φροντιστήρια αλλά και να επενδύσουν για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Το δημόσιο σχολείο συνήθως είναι στη γειτονιά άρα και κοντά στο σπίτι. Ο χρόνος που  κερδίζουν  οι γονείς αλλά και τα παιδιά είναι αρκετός. Το να πηγαίνεις στο σχολείο με τα πόδια και παρέα με τους φίλους σου, να μεγαλώνεις στην ίδια κοινωνία στην οποία πηγαίνεις σχολείο είναι πολύ σημαντικά. Όσον αφορά τους δασκάλους και τη μάθηση, κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει με βεβαιότητα το αν θα μάθεις είναι θέμα επιλογής. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το δημόσιο, δεν χαρίζεται. Οι καλοί βαθμοί θα έρθουν μόνο αν είσαι καλός μαθητής και όχι αν ο πατέρας σου είναι χορηγός…

Ιδιωτικό

Το μεγαλύτερο ατού του ιδιωτικού είναι το καλό και προστατευμένο περιβάλλον. Ωραίες αίθουσες με projectores, σωστή θέρμανση, καθαρές τουαλέτες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, μπασκέτες με διχτάκι, πλήρως εξοπλισμένα γήπεδα ποδοσφαίρου, τέννις κλπ…, αίθουσα θεάτρου και κυλικείο με 3 μάρκες παγωτού. Οι γονείς μπορούν να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά τους αφού υπάρχει φύλαξη και τα μαθήματα δεν χάνονται από τις καταλήψεις και τις απεργίες. Το ιδιωτικό σχολείο δεν θα  “καλύψει” έναν κακό δάσκαλο αν υπάρχουν παράπονα από τους γονείς. Το θέμα της μάθησης όπως προείπα είναι θέμα επιλογής αλλά η καλύτερη οργάνωση του ιδιωτικού σίγουρα βοηθάει. Τέλος, οι φιλίες και οι γνωριμίες του ιδιωτικού μπορεί να βοηθήσουν στο μέλλον, στην εύρεση εργασίας μιας και ο μπαμπάς του κολλητού σου εκεί μπορεί να είναι από εργοστασιάρχης μέχρι και υπουργός!

 

Η επιλογή δική σας…

 

 Της Χρύσας Αβραμίδου

 

Advertisements

3 απαντήσεις στο “Δημόσια VS Ιδιωτικά Σχολεία”

  1. Πραγματικά τραγικό άρθρο . Αφού δεν ξέρετε να γράφετε , δεν γνωρίζετε επιχειρηματολογία και επίσης είστε άσχετη τόσο με τη δημόσια όσο κ με την ιδιωτική εκπαίδευση ….

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: