,

Παιδική Κακοποίηση & Ο Κανόνας των Εσωρούχων

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε μια ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης” και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι ένα πολύ φλέγον θέμα. Στην Ελλάδα, για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε η καμπάνια του συμβουλίου της Ευρώπης ” ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ ” που σκοπό έχει να ενημερώσει γονείς και παιδιά για τον κανόνα των εσωρούχων. Το πρόγραμμα αυτό, αφορά κυρίως παιδιά 4-8 ετών, διότι αυτή είναι η ηλικία που στοχεύουν οι δράστες, χωρίς φυσικά αυτό να είναι απόλυτο!


Τα motos της συγκεκριμένης δράσης είναι κατά κύριο λόγο, τα εξής δύο:

Ο κανόνας των εσωρούχων εκπονήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ανοίξουν συζήτηση με τα παιδιά τους. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.


Ο κανόνας των Εσωρούχων έχει τις παρακάτω  σημαντικές πτυχές:

1. Το σώμα σου σού ανήκει: Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει ή να τα χαϊδέψει χωρίς την άδειά τους.

2. Καλό άγγιγμα – κακό άγγιγμα: Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πάντα τη διαφορά μεταξύ του αγγίγματος που επιτρέπεται και εκείνου που θεωρείται ανάρμοστο.

3. Καλά μυστικά – κακά μυστικά: Η μυστικότητα είναι η τακτική που εφαρμόζουν συνήθως όσοι διαπράττουν το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης.

4. Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων: Τα κακοποιημένα παιδιά νιώθουν αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου. Οι ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν να καλλιεργούν ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα.

5. Γνωστοί & Άγνωστοι δράστες: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει. Είναι πολύ δύσκολο, κυρίως για τα μικρά παιδιά, να καταλάβουν ότι κάποιος που ήδη γνωρίζουν μπορεί να τα βλάψει. Σε μερικές περιπτώσεις ο δράστης μπορεί να είναι ένας άγνωστος. Διδάξτε στο παιδί σας κάποιους απλούς κανόνες για την επαφή με αγνώστους, όπως λ.χ. να μην επιβιβάζονται ποτέ σε αυτοκίνητο ατόμου το οποίο δε γνωρίζουν, ούτε να δέχονται δώρα ή προσκλήσεις από αγνώστους.

Τέλος,  “Το Μυστικό της Νίκης”  1 &  2   ιστορία κινουμένων σχεδίων, πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή που έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τον “κανόνα των εσωρούχων”

Σας παραθέτουμε παρακάτω και τα δύο βιντεάκια που κάθε παιδί θα πρέπει να παρακολουθήσει.

 

 

             Συντάχθηκε από Χρύσα
Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Αρέσει σε %d bloggers: