,

Η μάστιγα των διατροφικών διαταραχών

Το καλοκαίρι πλησιάζει και το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από δίαιτες της τελευταίας στιγμής, «θαυματουργά» σκευάσματα αδυνατίσματος και «μαγικές» κρέμες που λιώνουν το λίπος και σε κάνουν Zizel  σε χρόνο Dt.


Τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς όπως προωθούνται απ’ τα μέσα, θέλουν τη γυναίκα σχεδόν αποστεωμένη, όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα! Ακόμη και μεγάλοι οίκοι μόδας ανεβάζουν στις πασαρέλες λιπόσαρκα κορίτσια για να επιδείξουν τις δημιουργίες τους. Όλα αυτά, κάθε άλλο παρά υγιή πρότυπα μπορούν να χαρακτηριστούν, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει πως ένα παχύσαρκο σώμα θεωρείται υγιές.

Το βασικό θέμα είναι όμως πως τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς έχουν μεταγάγει τις διατροφικές διαταραχές σε μάστιγα, ειδικά στα νεαρά κορίτσια.

012

Οι κυριότερες και πιο διαδεδομένες διατροφικές διαταραχές είναι:


  1. Βουλιμία: Έντονη υπερφαγία που αντισταθμίζεται με πρόκληση εμετού, είτε με χρήση καθαρτικών ή/+διουρητικών, είτε με ακραίο περιορισμό τροφής. Οι βουλιμικοί τρώνε υπερβολικά και συνήθως με γρήγορους ρυθμούς. Είναι συνήθως άτομα κανονικού βάρους ή με ελάχιστα περιττά κιλά. Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία, εμφανίζουν στομαχικές διαταραχές, καρδιακά, νεφρικά και οδοντικά προβλήματα. Εμφανίζουν επίσης έντονη αφυδάτωση.
  2. Ανορεξία: Ακραίος περιορισμός της πρόσληψης τροφής. Κάποιες φορές χρησιμοποιούνται και μέθοδοι εκκαθάρισης (όπως στη βουλιμία) αν το άτομο κρίνει υποκειμενικά ότι έφαγε πολύ. Άτομα πολύ αδύνατα που όμως νιώθουν υπέρβαρα. Τρώνε ελάχιστα και συνήθως γυμνάζονται καταναγκαστικά. Κάποια απ’ τα πολλά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η βραδυκαρδία και η υποθερμία. Η έλλειψη των αναγκαίων συστατικών οδηγεί σταδιακά στην υπολειτουργία ζωτικών οργάνων, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά. Η θνησιμότητα της ανορεξίας ξεπερνά το 10% των ασθενών.
  3. Αδηφαγική διαταραχή: Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας χωρίς μεθόδους εκκαθάρισης. Τα άτομα αυτά έχουν αρκετά παραπανίσια κιλά και μπορεί να οδηγηθούν στην παχυσαρκία. Η παχυσαρκία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καταπόνηση της καρδιάς κτλ. Τα άτομα που πάσχουν από αδηφαγική διαταραχή εμφανίζουν εξάντληση και αρρυθμίες.

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές παρουσιάζουν σχετικές με το βάρος, την εικόνα και τη διατροφή τους φοβίες. Προσπαθούν πάση θυσία να κρατήσουν μυστικό αυτό που τους συμβαίνει, τουλάχιστον στον βαθμό που το αντιλαμβάνονται.

005 Πέραν τις απόκτησης της τέλειας εικόνας, διατροφικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν και από αρνητικά γεγονότα όπως βιασμός, κακοποίηση ή θάνατος αγαπημένου προσώπου.Ευάλωτα είναι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έντονα επικριτικό περιβάλλον.

Άτομα με κατάθλιψη μπορεί να οδηγηθούν σε διατροφικές διαταραχές αλλά και οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι  ασθένειες που χρήζουν θεραπείας ή/και ψυχολογικής υποστήριξης. Οι πολύπλοκες αυτές διαταραχές, γίνονται ανεπιτυχώς ο τρόπος να αντιμετωπίσει το άτομο προβλήματα ή άσχημες σκέψεις. Στην ουσία ο άνθρωπος προσπαθεί να καταστείλει τα αρνητικά που αισθάνεται. Με απλά λόγια τρώει τον εαυτό του… 003

Δεν είναι λίγοι οι διάσημοι που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τον εφιάλτη που έζησαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

008 011 007
Oprah Winfrey

Παλεύει πολλά χρόνια με την υπερφαγία. Κακοποιήθηκε σεξουαλικά στα 9 της χρόνια.

Ζέτα Δούκα

Υπέφερε 2 χρόνια από ανορεξία και 10 χρόνια από βουλιμία. Οδηγήθηκε εκεί από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ίδρυσε την ΜΚΟ ΑΝΑΣΑ για να βοηθήσει άτομα με παρόμοια προβλήματα.

Νανά Καραγιάννη

Πάλεψε για αρκετά χρόνια με το τέρας της νευρικής ανορεξίας, το οποίο δυστυχώς την νίκησε, χάνοντας τη ζωή της μόλις στα 38 της χρόνια.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ασθένειες, πολύ δύσκολες στην αντιμετώπισή τους. Το πρώτο βήμα προς την επίλυσή τους, το οποίο είναι και το πιο δύσκολο, είναι η αναγνώριση του προβλήματος. Καταλυτικής σημασίας είναι επίσης και η άμεση εύρεση στήριξης από επαγγελματία (ψυχολόγο, διατροφολόγο κτλ) αλλά και η στήριξη του κοντινού περιβάλλοντος.

Η ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές και τις δικές μας αλλά κυρίως των παιδιών μας!

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου

 

 


Μία απάντηση στο “Η μάστιγα των διατροφικών διαταραχών”

  1. […] Ανάμεσα στα πολλά τηλεφωνήματα που μου έκανε, ήταν και ένα που μου είπε πως με πήρε κατά λάθος κι ότι έψαχνε τη δικηγόρο του για μια αποζημίωση που διεκδικεί απ’ το 2014 απ’ το δημόσιο, γιατί είχε πέσει τότε σε μια λακκούβα κι έπαθε ζημιά το αυτοκίνητό του! Ναι, άκουγα κι εγώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που κυνηγάνε αποζημιώσεις, ως συμπλήρωμα στο εισόδημά τους ή απλά ως χαρτζιλίκι, αλλά… τόσο; Στο επόμενο τηλεφώνημα, περιμένω να μου πει ότι η γυναίκα του χρειάζεται λιποαναρρόφηση που πρέπει να πληρώσει η ασφαλιστική μου, γιατί μετά το ατύχημα έπαθε ψυχολογικό κι άρχισε να τρώει ανεξέλεγκτα! (για τις διατροφικές διαταραχές, περισσότερα εδώ Η μάστιγα των διατροφικών διαταραχών ) […]

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com